contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Oua De Pasti Vopsite Natural Si O Emisiune La Tvr3

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


mal


Christos a inviat !
As fi vrut sa am timp sa scriu  acest articol chiar in vinerea mare cand s-au intamplat toate cele despre care am sa scriu astazi.
Regret ca sunt deseori pusa in situatia sa impartasesc cu voi mai tarziu decat ar trebui ( timpul, bata-l vina ) unele retete sau lucruri importante care v-ar putea fi de folos.
Sper insa ca ma veti ierta si va veti bucura in continuare alaturi de mine de micile mele realizari.:)
Vopsitul oualor de Pasti  cu "vopsea"  naturala ca in  vremea bunicii, caci despre aceasta "realizare" vom vorbi astazi, revine in obiceiurile gospodinelor din zilele noastre cu mare repeziciune.
Motivele sunt diverse si multiple , insa mi-ar place sa cred ca cel mai important  este acela de a consuma hrana cat mai sanatoasa.( acesta e motivul meu )

Desi pe vremea bunicilor metoda cea mai cunoscuta (si cam singura ) de vopsire a oualor pentru Pasti era fierberea lor impreuna cu cojile de ceapa, astazi metodele sunt dintre cele mai "bizare ":)).
Cateva dintre ele le-am testat in bucataria mea special pentru a intari sau demonta puterea vopselelor naturale.
Am vopsit oua in culori frumoase cu ce am gasit prin camara : ceapa, varza rosie, ceai, cafea, curry, curcuma, sofran...si pot sa spun ca sunt mandra de ce a iesit .
Dar , haideti sa le luam pe rand :
VOPSIREA CU COJI DE CEAPA ROSIE  :

Este metoda cea mai simpla si cea mai sigura de colorare a oualor.
Ne trebuie doar o oala smaltuita (inchisa la culoare ca sa nu se pateze emailul ) , o mana sanatoasa de coji de ceapa si cateva rondele de ceapa , oua si timp de joaca.
Cojile si ceapa se pun la fiert in apa rece , timp in care se pregatesc ouale (se spala si  se dezinfecteaza )
Pentru a obtine diverse forme si desene , am imbracat ouale in ciorapei de matase sub care am ascuns diverse flori sau frunzulite (metoda este cunoscuta de pe vremea bunicii, n-o mai descriu si eu acum ) .
Modelul "cruce" l-am facut cu frunze de ceapa verde aplicate sub ciorap.
Ouale se pun in oala dupa cca 15 minute , timp in care cojile de ceapa si-au eliberat deja culoarea in apa .
Se fierb 12-15 minute impreuna cu cojile . Daca vreti o nuanta mai inchisa lasati ouale in oala cu fiertura cca o ora (sau cat este necesar ).(DAR DATI OALA JOS DE PE FOC )
Nuantele oualor vor fi maroniu- rosiatic sau maroniu- visiniu. (depinde de nuanta cepei )
CU COJI DE CEAPA GALBENA  ouale vor iesi galbui- maroniu sau maroniu (in functie de cat vor sta in fiertura )
CU VARZA ROSIE :
pentru a vopsi ouale cu varza rosie este nevoie de rabdare.:)
Metoda e simpla, se procedeaza exact ca la ceapa, numai ca aici se adauga si otet la fiertura.
Insa !!!! pentru a obtine un albastu frumos .....pentruca ouale vopsite cu varza rosie vor iesi albastre, trebuie sa lasati ouale peste noapte in fiertura de varza.(de asta aminteam de rabdare )
Eu am folosit o varza rosie de cca 800 g la 3 litri de apa. Puteti vopsi intre 15 si 20 de oua cu aceasta cantitate (sau cate oua incap in oala ) :D

OUA VOPSITE IN CAFEA  :
se pun 3 linguri de cafea macinata la 500 ml apa .
Ouale se fierb impreuna cu cafeaua 15 minute , apoi se lasa in fiertura 2-3 ore sau peste noapte.
Se obtin nuante de  bej- maroniu , maroniu verzui  sau maroniu.


OUA VOPSITE IN SOFRAN :
Se dizolva un pliculet cu sofran din comert in 200 ml apa si  se pune la fiert . Cand clocoteste se adauga ouale .
Se fierb 12-15 minute la foc mic .
Pentru o culoare intensa se lasa peste noapte in fiertura .
Un plic de sofran = 5 oua galbene


Pentru nuante de galben mai puteti fierbe ouale cu turmenic(  curcuma )  sau in praf de curry.
OUA VOPSITE CU CEAI :
se fierb ouale impreuna cu pliculete de ceai negru (5 plicuri ) si ceai de soc (5 plicuri ) la 300 ml apa. cca 15 minute.
Se lasa in fiertura cateva ore.
Nuantele  obtinute sunt maroniu verzui ...kaki
Tot in vinerea mare  am fost invitata se vopsesc oua prin metode naturale la emisiunea matinala  REGIONAL CAFE   de la TVR3- TIMISOARA.
In timpul emisiunii am incercat sa vopsesc oua cu fiertura  de  sfecla rosie , insa nu mi-a placut cum au iesit.
Este o metoda la care trebuie sa mai lucrez....
Cred ca ar merge mai bine vopsite " la rece " cu suc de sfecla rosie ....
Tot la emisiune am testat si varianta cu spanac si urzici si nici aceasta nu m-a satisfacut.
Cele vopsite in  ceapa , cafea , ceai, turmenic  si sofran au iesit frumoase si in platou, chiar daca am avut la dispozitie doar doua ore pentru a le vopsi.
Mai jos cateva poze din timpul emisiunii :
amestecand in fierturi:

....cu Andreea mea, Andrei si Veronica - gazdele emisiunii :

 

 

 

....aplicand frunze de ceapa verde pentru ouale cu model "cruce"

....si rezultatul final de acasa :)


Puteti incerca la Pastele Mici metodele testate de mine ! :)
Bafta ! :)



Articol recomandat de adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.com