Ossobuco Fals Cu Garnitura De Mamaliga Cu Wasabi
articol scris de A to Z - food and tr blog a-bis-z.blogspot.com
Ossobuco e o mâncare italiană făcută din carne de viţel, şi anume din felii de pulpă cu os. Se serveşte de obicei cu risotto şi gremolata (amestec de pătrunjel verde tocat, coajă de lămâie rasă şi usturoi). Prima dată am mâncat ossobuco într-un restaurant din Cluj, Baracca. A fost făcut din carne de porc şi servit cu mămăligă şi două sosuri, unul în care a fost pregătită carnea şi un sos de smântână cu wasabi. A fost deosebit de gustos. La fel şi desertul, un Tiramisu după reţeta casei.
După aceea m-am încumetat şi eu să gătesc ossobuco. Am gătit după reţeta clasică italiană, cu felii de pulpă de viţel, roşii şi vin alb. Apoi m-am gândit să schimb unele condimente şi să gătesc cu nişte carne care are mai puţină grăsime, de aceea l-am numit “ossobuco fals”. Am folosit muşchi de vită de pe piciorul din faţă, care arată la fel ca filetul, doar că nu se compară ca şi calitate. Aceşti muşchi, numiţi şi “filet fals” în Germania, conţin multe tendoane, de aceea carnea trebuie fiartă mult.
Ossobuco fals cu garnitură de mămăligă cu wasabi
Ingrediente pentru 2 porţii:
2 felii carne, de vreo 2-3 cm, aprox. 250 gr./felie
1 morcov
2 tije ţelină – se poate şi rădăcină
1 ceapă
2 căţei usturoi
1 lingură pastă de roşii
250 ml vin roşu sec
500 ml supă de vită
făină
3-4 linguri ulei
2 crenguţe de cimbru
1 crenguţă de rozmarin
coaja de la 1/2 lămâie
piper boabe
150 gr. făină de porumb
50 ml smântână lichidă
1 lingură unt
200 ml lapte
300 ml supă de legume
pastă wasabi
pătrunjel verde tocat
Mod de preparare:
Carnea se curăţă, se spală şi se uscă cu şerveţele de bucătărie. Legumele se curăţă şi se taie în bucăţi mici.
Într-o cratiţă se pun 3-4 linguri ulei la încins. Feliile de carne se dau prin făină şi se prăjesc în uleiul încins pe toate părţile. După ce s-au rumenit bine se scot şi se pun pe o farfurie. În uleiul rămas se adaugă ceapa şi se căleşte. Se adaugă apoi restul de legume şi se mai căleşte puţin. Se adaugă apoi pasta de roşii şi se stinge cu vinul roşu. Se lasă să fiarbă până se reduce cu o treime. Se adaugă apoi supa de vită. Se adaugă condimentele: cimbru, rozmarin, coaja de lămâie, piper boabe (eu le pun într-un filtru de ceai, pe care îl leg cu aţă, pentru ca atunci când e fiartă carnea să le pot scoate mai uşor). Se adaugă feliile de carne în sos – trebuie să fie acoperite cu sos. Se lasă să dea în clocot, iar apoi se reduce temperatura. Se fierbe carnea la temperatură mică timp de 3-4 ore, fie pe aragaz, fie în cuptor. Dacă sosul se reduce, se mai adaugă supă de vită. Nu se învârte în cratiţă pentru ca bucăţile de carne să rămână întregi. Se verifică dacă sosul este destul de sărat.
Când carnea e gata, se prepară mămăliga. Se pune supa de legume împreună cu laptele, smântâna şi untul la fiert. Se potriveşte de sare. Se adaugă făina de porumb în ploaie, pentru a nu face cocoloaşe. Mămăliga trebuie să fie moale. Când e fiartă mămăliga, se ia de pe foc şi se adaugă pastă wasabi, treptat, deoarece este foarte iute. (Nu se mai fierbe, pentru a nu se elimina uleiurile eterice din wasabi.)
Se scoate carnea din sos cu grijă cu o paletă, se scot condimentele, iar sosul şi legumele se “piurează” cu un mixer vertical, apoi se trec prin strecurătoare.
Se aşează mămăliga pe farfurie, carnea peste mămăligă şi se adaugă sos. Se ornează cu pătrunjel verde tocat.