contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Ospat Neconventional In Vremea Postului

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Povestelnicul, intr-o sambata insorita a fost deacord sa faca “dezlegarea la vita” (prin analogie cu “dezlegarea la peste”, pe vremea postului), pentru ca tocmai se pricopsise cu un ciolanas proaspat de vitel. Si ce era de facut? Fasole, bineinteles – e post doar.

In primul rand au fost fiarta din timp fasolea: cam 8 ore se lasa la inmuiat in apa rece, dupa asta se fierbe la foc mic cam 2 ore, cu sare si frunza de dafin, pana devine “al dente”, daca fasolea premite acest calificativ.

Restul, a mers mai usor. Am ales carnea de ciolan, ciolanul l-am pus la fiert – din el trebuia sa iasa zeama.
fasole fiarta

Iar carnea am calit-o cateva minute in putin ulei, pe tigaia meseriasa din secolul trecut. Cu putina sare si piper negru macinat.
fasole fiarta

Cam asa.
fasole fiarta

Ce fel de fasole fara ceapa si morcov?
fasole fiarta

Zarzavaturile tocate au plecat asa, proaspete, peste ciolan, cam dupa 40 minute de fiert.
fasole fiarta

Tot atunci am pus si carnea. Se cuvenea si de sarat. Le-am lasat sa se lupte cu aromele intre ele cam 5 minute.
fasole fiarta

Condimentele continuau sa-si astepte randul: anason, ienibahar, cimbru uscat (mai ales el), piper.
fasole fiarta

Mojarul le-a primit cu multa bucurie.
fasole fiarta

Pentru ca se mai gasea in frigider un colt de sunca, era pacat sa nu bag o nota de afumatura. Si usturoi. Si tarhon.
fasole fiarta

S-au adunat toate in jurul ceaunului cel mare,
fasole fiarta

si au plecat, cu muzica. Si condimentele, si tocaturile. Au fiert cam 20 minute.
fasole fiarta

Aici autorul va omite procesul de turnare in farfurii si privirile salbatice ale mesenilor. Va va arata doar momentul static, care a durat o vesnicie pana s-au infundat lingurile in farfurii.
fasole cu muraturi

Sa fiti sanatosi!
fasole cu muraturi