Ospat Neconventional In Vremea Postului
articol scris de Povestelnicul blog povestigustoase.com
Povestelnicul, intr-o sambata insorita a fost deacord sa faca “dezlegarea la vita” (prin analogie cu “dezlegarea la peste”, pe vremea postului), pentru ca tocmai se pricopsise cu un ciolanas proaspat de vitel. Si ce era de facut? Fasole, bineinteles – e post doar.
In primul rand au fost fiarta din timp fasolea: cam 8 ore se lasa la inmuiat in apa rece, dupa asta se fierbe la foc mic cam 2 ore, cu sare si frunza de dafin, pana devine “al dente”, daca fasolea premite acest calificativ.
Restul, a mers mai usor. Am ales carnea de ciolan, ciolanul l-am pus la fiert – din el trebuia sa iasa zeama.
Iar carnea am calit-o cateva minute in putin ulei, pe tigaia meseriasa din secolul trecut. Cu putina sare si piper negru macinat.
Ce fel de fasole fara ceapa si morcov?
Zarzavaturile tocate au plecat asa, proaspete, peste ciolan, cam dupa 40 minute de fiert.
Tot atunci am pus si carnea. Se cuvenea si de sarat. Le-am lasat sa se lupte cu aromele intre ele cam 5 minute.
Condimentele continuau sa-si astepte randul: anason, ienibahar, cimbru uscat (mai ales el), piper.
Mojarul le-a primit cu multa bucurie.
Pentru ca se mai gasea in frigider un colt de sunca, era pacat sa nu bag o nota de afumatura. Si usturoi. Si tarhon.
S-au adunat toate in jurul ceaunului cel mare,
si au plecat, cu muzica. Si condimentele, si tocaturile. Au fiert cam 20 minute.
Aici autorul va omite procesul de turnare in farfurii si privirile salbatice ale mesenilor. Va va arata doar momentul static, care a durat o vesnicie pana s-au infundat lingurile in farfurii.