Orzisor Cu Carne - Γιουβέτσι
articol scris de misflorentina blog Ce si cum mai gatim
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Youvetsi (Γιουβέτσι) este un fel de mincare grecesc cu carne, pregatit la cuptor intr-un sos de rosii si servit cu paste, de obicei orzisor (κριθαράκι) (insemnind "orz mic").
In mod traditional, aceasta mincare se face cu carne de miel fiarta intr-o oala "cuptor" numit γάστρα (gastra), care este un vas adinc, din lut, folosit pentru gatit lent. In timp, s-au adoptat si variante de pregatire in care s-a inlocuit - din considerente financiare - carnea de miel cu minzat, carne de pui, porc, iepure sau chiar fructe de mare.
Orzisorul, pregatit din griu dur, este deosebit de popular in bucataria greaca, si in general, in Balcani, Mediterana şi Orientul Mijlociu, numele sau venind de la cerealele de orz a caror forma o reproduc.
De regula acesta constituie baza mincarii dar poate inlocui cu succes pastele fainoase din supe.
Iata reteta pe care v-o propun astazi, o reteta simpla, usoara, agreata in mod deosebit de familia mea, si care, sint sigura, va va fi pe plac: Orzisor cu carne - Γιουβέτσι.
Pentru pregatire am folosit:
- 700 grame pulpa de miel
- o cutie 500 grame risoni Barilla
- o lingura Knor de legume
- o ceasca pulpa de rosii decojite
- 2 - 3 linguri ulei de masline
- o lingurita oregano
Carnea de miel bine spalata se feliaza subtire. Se infierbinta uleiul de masline intr-o tigaie si se rumenesc bine feliile de carne. Se pun intr-un vas de sticla termorezistenta cu capac, adaugindu-se apa cit sa acopere carnea. Se introduce vasul in cuptor si se lasa sa fiarba acoperit pina ce carnea va fi bine fiarta.
Se verifica din cind in cind si eventual se mai completeaza cu apa daca aceasta a scazut.
Cind carnea se inteapa usor cu furculita, semn ca e foarte bine fiarta, se adauga orzisorul (risoni) si knorul, se potriveste de sare si piper si, acoperindu-se din nou vasul, se introduce in cuptor.
Dupa ce orzisorul a absorbit aproape tot lichidul din vas, fiind aproape fiert, se adauga pulpa de rosii decojite si se presara oregano. Pentru un gust usor picant puteti adauga citeva seminte de chimen in sos.
Se mai lasa vasul in cuptor, descoperit, sa fiarba totul impreuna pina ce lichidul a fost absobit in totalitate iar boabele de orzisor s-au fiert fara sa se lipeasca intre ele. Se inchide focul lasindu-se mincarea in cuptor pentru inca cinci minute.
Acest fel de mincare se poate servi atit cald cit si rece, presarind dupa preferinta deasupra brinza rasa sau parmezan.
Merge si un vin rosu alaturi. Sa zicem o Feteasca Neagra de Murfatlar.