contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Orezul

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Intr-una din isteriile de masa zilnice care face valuri printre oamenii care se dau pe feisbuc, mi-a sarit in ochi imbecilitatea cu codurile de culori de pe etichetele de pasta de dinti despre care nu discut, ca au explicat specialistii in domeniu. Si asa mi-a traznit sa va spun ce stiu eu, fara a dori like, share, bani de la guvern sau alte alea, despre ce scrie pe etichetele pungilor de orez, asta pentru ca tot promovam citirea etichetelor.

Cunostinte pe care le am din cadrul unor anumite cursuri, acum daca va folosesc sau nu, nu ma bag. Sigur nu o sa declanseze isterie ca nu se omoara nimeni, nu se otraveste nimeni, sunt doar niste cunostinte pe care vi le impartasesc.

Asadar pe pungile de orez, care este o crupa si care, ca produs ambalat pe care il cumparam noi, este obtinut prin diferite metode de prelucrare ale orezului brut, ar trebui sa existe o informatie, in afara de bob lung, scurt sau erect, anume, tipul de orez.

Teoretic ar trebui sa intalniti patru inscriptii, anume:

- Orez tip P care inseamna ca bobul de orez, dupa decorticare este doar polizat;
- orez tip S – orezul de mai sus care este si slefuit, dupa polizare;
- orez tip G – care este de asemenea polizat si slefuit dar si glasat.

Al patrulea este spartura, numita si brizura de orez, care este efectiv obtinuta din cazaturile de la operatiunile de mai sus, minus glasare.

Ca sa detaliez nitel ce inseamna glasare, inseamna acoperirea boabelor de orez cu un strat de creta si caolin (plus, minus, altele).

Conform insa altor norme si nu cartilor noastre din anii 90, orezul s-ar mai clasifica si in: nedecorticat (paddy), decorticat, decorticat si slefuit si glasat.

Amu sa nu ma intrebati de ce se glaseaza orezul, inclusiv cu amidon, ca habar nu am, el fiind extrem de plin de amidon, daca stiti, lasati lumii scris.

Atata am avut de scris pe ziua de azi, stiu ca nu e ceva fenomenl la care sa radeti sau sa plangeti, pun o poza la plici ca sa nu va las asa, pe intuneric, cu un orez care mie mi-a placut cum a iesit, la tajine, cu bulgur.

rororo