Orez Prajit (rrr)
articol scris de aphextwinz blog aphextwinz.wordpress.com
Din resturi, am golit frigiderul de maruntisuri (cum stiti, am oroare de risipa) cu scopul declarat de a termina sosul de ieri pentru pui cu soia. Care azi parca a fost mai bun. Sosul.
Asa ca din mai nimic si orezul de ieri, am executat un orez prajit numai pentru sosul ala.
Inainte de reteta, care nu e ceva ce nu stiti, doar scriu cum am facut-o eu, dupa ce am balacarit orezul Scotti, jur ca nu mai cumpar, sa o dam nitel in diverse. Doua chestii misto. Cel mai ieftin Fagaras de pe piata, marca Auchan (nu contine decat branza si smantana) este de departe cel mai cremos si gustos. De ce? Nu ma intrebati. Si abia acum am vazut ca Napolactul face Cedra si la paharele mici, ca facea numai la pahare mari sau cutii si nu pot manca asa mult odata si se strica repede. Asa ca … am luat la oferta. Culmea e ca poate nu am eu memoria gustului buna, dar e mai bun decat ala la cutie mai mare pe care il luam pe vremuri, foarte cremos, omctuos, gustos. Pretul e normal.
Ce am plantat in gradina, adunat de la piata: o plantuta de lavanda. Radacinile erau bogate, sper s aprinda, am pus-o langa rozmarinul care e in al doilea an si caruia ii merge exceptional. De pazit, le pazeste barza mea kitsch din fata blocului (care ar avea nevoie de o baie, dar am crezut ca mai ploua).
Sa trecem la cum am facut eu orezul, in primul rand am golit din lada tot ce mai aveam: ceapa verde, rosia aia (sa scap de ea odata), un dovlecel cam vestejit, ardei, morcov, un ou, o jumatate de ceapa ramasa de la salata de vinete. Si am mai avut si putin ulei de arahide.
De aici, clasic, am alit la foc mare mai intai morcovul, pe urma ceapa cu usturoiul si ardeiul, la final dovlecelul si rosia si pardalnicul ala de orez (cica Thai, fara niciun gust si de o consistenta … ma rog).
La final am spart si oul in mijloc si am flufãit (licenta poetica) totul.
Nu am pus decat putina sare, in rest, nimic, v-am zis, voiam chestia asta doar suport pentru sosul ala bun.
Pe care l-as bea cu halba in loc de bere, desi de la ardeii aia din Puglia a iesit nitel cam iute (nitel cam tare ca pocnesc timpanele). Fireste ca sosul l-am incalzit, ca fiersese puiul in el si se gelifiase.
Resturi, resturi, dar sa fie primite. Oricum faceam ceva asemanator daca aveam doar clasicele de pe langa casa omului, ardei, ceapa si morcov. Cand ii va veni vremea, o sa il imprietenesc si cu niste coaste de porc. Pe sos. Care este.
rororo