Orez Cu Legume
Sursa Orez cu legume
articol scris de retetesanatoase blog retetesanatoase.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Va prezentam astazi o reteta prin care puteti prepara orezul si altfel decat binecunoscutul pilaf. Secretul consta in modul de fierbere a orezului si in cantitatea de apa folosita. Asfel obtineti orezul chinezesc, pe care il puteti prepara apoi intr-o diversitate de moduri. Noi l-am pregatit cu legume de aceasta data.
Ingrediente necesare:
o cana de orez
1 ardei gras
o ceapa
1 morcov
150 grame ciuperci
sare, piper
cimbru, patrunjel
Mod de preparare:
Pentru ca nu facem pilaf, ci orez chinezesc, orezul trebuie fiert fie la aparatul cu aburi, fie in oala cu capac pe aragaz, asfel incat sa se formeze aburi in oala. Pentru ca am folosit orez alb cu bob lung, volumul de apa folosit este o parte si jumatate la o parte de orez. Am pus apa pe aragaz cu un praf de sare, iar cand era aproape sa clocoteasca, am adaugat si orezul, am pus capacul si l-am lasat la fiert 15 minute, fara a lua capacul si fara a mesteca. Apoi am oprit focul si am mai lasat oala sa stea acoperita inca 10 minute, pentru ca aburii sa actioneze in continuare. Astfel obtineti orezul fiert afanat, fara ca boabele sa se lipeasca intre ele si fara sa se formeze zeama aceea alba, ca la pilaf.
Pentru ca volumul de apa si timpul de fierbere sunt diferite in functie de orezul folosit, iata o grila ajutatoare:
o cana de orez
1 ardei gras
o ceapa
1 morcov
150 grame ciuperci
sare, piper
cimbru, patrunjel
Mod de preparare:
Pentru ca nu facem pilaf, ci orez chinezesc, orezul trebuie fiert fie la aparatul cu aburi, fie in oala cu capac pe aragaz, asfel incat sa se formeze aburi in oala. Pentru ca am folosit orez alb cu bob lung, volumul de apa folosit este o parte si jumatate la o parte de orez. Am pus apa pe aragaz cu un praf de sare, iar cand era aproape sa clocoteasca, am adaugat si orezul, am pus capacul si l-am lasat la fiert 15 minute, fara a lua capacul si fara a mesteca. Apoi am oprit focul si am mai lasat oala sa stea acoperita inca 10 minute, pentru ca aburii sa actioneze in continuare. Astfel obtineti orezul fiert afanat, fara ca boabele sa se lipeasca intre ele si fara sa se formeze zeama aceea alba, ca la pilaf.
Pentru ca volumul de apa si timpul de fierbere sunt diferite in functie de orezul folosit, iata o grila ajutatoare:
Tip orez |
Apa la volum orez |
Timp fierbere (minute) |
Orez basmati |
1,5 x volum |
10 |
Orez risotto |
3-3,5 x volum |
20-40 |
Orez salbatic cu bob lung |
2 x volum |
45-50 |
Orez salbatic cu bob rotund |
2 x volum |
18-20 |
Orez alb cu bob lung |
1,5 x volum |
15 |
Orez alb cu bob rotund |
2 x volum |
18-20 |
Orez brun cu bob lung |
2 x volum |
25-30 |
Orez brun cu bob rotund |
2 x volum |
30-35 |
Cat timp orezul fierbea, am taiat marunt legumele si le-am pus la calit in 2 linguri de ulei. Am adaugat sarea, piperul si cimbrul. Cand a devenit ceapa sticloasa, am adaugat 200 ml de apa si am lasat sa fiarba timp de 15 minute. Dupa ce am oprit focul am adaugat si patrunjelul tocat.
Am amestecat aceasta compozitie cu orezul fiert.
Pofta buna!