contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Onigiri,omusobu,nigiremesi...chiftelute Japoneze De Orez(japanese Rice Balls)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga






le-am vazut in atitea bento-uri dichisite , frumos colorate si asortate ,revelindu-mi un stil total diferit de viata de al nostru ,plin de ritualuri,echilibru,modestie,seninatate. mi-am dorit sa le modelez in propriile-mi palme ,sa simt orezul cald cum prinde aceeasi forma arhaica pastrata de de zeci si zeci de generatii...
in vremurile indepartate ale tarii originii soarelui ,aceste "chiftele" de orez se numeau tonjiki ,erau orezul pe care nobilimea il oferea multimii cu anume ocazii.
in contemporaneitate,ele au continuat sa fie gatite si au fost un mod intelept de a valorifica ramasitele de orez din casa,rulindu-l sub diverse forme: de triunghi(cea mai populara),de sfera,
sau de cilindru sau chiar cub.dupa rulare,orezul era impregnat cu sos de soia si rumenit la cuptor,varianta aceasta fiind foarte populara pentru aroma de "facut in casa" si purtind numele de yakimusubi :

intre timp,onigiri s-a diversificat foarte mult,devenind o gustare foarte populara in japonia,nelipsita acasa,de la pachetelul de la serviciu sau scoala,gradinita.cultura occidentala a adoptat si ea in ultimii ani acest fel , onigiri a ajuns celebra dar si influentata in compozitie si forma .de obicei ,in centru are umplutura,de preferinta ceva acru(prune murate-umeboshi este denumirea pentru onigiri cu aceasta umplutura) sau sarat(peste sau chiar icre de peste-tarako fiind denumirea pentru onigiri umplute cu icre sarate de cod),bucatele de ton(katsuobushi).
umpluturile se diversifica,ajungind pina la salata de ton cu maioneza sau bucatele de carne la gratar si astfel ,micuta "chifteluta " de orez se dovedeste a fi atit de versatila ,creativitatea fiecaruia putind sa-i inventeze si evidentieze un alt gust si un alt aspect.onigiri sunt de obicei invelite in nori , o alga comestibila,prajita si sunt decorate cu nori tocat,seminte de susan prajite sau chiar cu diverse desene facute din nori decupat(eu am apelat la un decor ultrasimplist)

si am ales sa fac varianta cu somon la gratar,sarat si piperat,stropit cu lamiie(lasat in frigider o ora inainte),
dupa care l-am farimitat si rulat odata cu orezul sau l-am pus inauntru drept umplutura.am lucrat dupa primul tutorial intilnit pe google,luat din cartea lui naomi kijima,"bento boxes,japanese meals on the go".
de specificat ca putem sa modelam onigiri si in folie alimentara,fara sa punem mina pe orez sau chiar in forme speciale,in care tasam orezul cu o lingurita sau o spatula.
ingrediente:
2 cesti de orez ,eu nu am avut japonez ,am folosit niste orez arborio,spalat in apa pina ce apa se limpezeste,lasat 30 minute la inmuiat,
1 medalion de somon copt la gratar,dupa asezonarea descrisa anterior,
1 foaie de nori,taiata dupa necesitatile de decorare,
un bol cu apa in care am pus putina sare,in care ne vom inmuia miinile pentru modelarea a fiecare onigiri in parte.
orezul l-am facut la rice-cooker,dar putem sa-l fierbem si in mod obisnuit,la 2 cesti de orez punem 2 1/8 cesti de apa ,cind incepe fierberea dam focul la mic si acoperim,intrerupem dupa 15 minute si mai lasam acoperit inca 10,apoi il amestecam cu o furculita si incepem prelucrarea lui(asa fierbinte,nu va fie frica,nu frige!),cu miinile foarte bine spalate,inmuiate in apa sarata,punem in palma cit orez ne incape,facem o gaura in mijloc cu mina cealalata, in care punem umplutura,stringem palma(aducind degetele intinse spre articulatia pumnului cu antebratul) si odata cu ea si marginile orezului,care va cuprinde umplutura si dam forma pe care o dorim,ajutindu-ne si de cealalta mina.daca vrem ca sa iasa impregnate peste tot cu umplutura,dupa ce clatim miinile cu apa sarata ,punem bucatelele de somon in palma si apoi orezul,la fel procedind si cu semintele de susan,daca folosim.dupa ce ii dam forma,impachetam cu nori ,decoram ,chifteluta de orez fiind gata de a fi gustata acum sau mai tirziu,dupa dorinta.o gustare simpla,clara,fara amestecuri de condimente multiple,a carei executie pare un ritual desprins dintr-o veche stampa...
cu acest post particip la provocarea cu peste si fructe de mare pe care am anuntat-o aici si pe care eu o gazduiesc in aceasta luna.ea face parte dintr-un proiect initiat de mihaela si care se numeste "dulce Romanie",proiect la care va invit cu drag sa luati parte,vom avea un tur ar retetelor in ajun de AJUN de CRACIUN,adica pe 23 decembrie!
si inca ceva,cine se ofera sa gazduiasca provocarea urmatoare,a lunii ianuarie?stiti regula,nu,primul care scrie aici un comentariu in acest sens,acela va fi!
enjoy!
Share

Articol recomandat de alison-trials.blogspot.com