Omuraisu, Sardine, Oyakodon, Ciorba De Varza Alba, Cuburi De Carne
articol scris de ioana_bogdan1 blog mononoke-kitchen.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
pe care le-am tras in tigaie alaturi de o jumatate de ceapa calita,
dupa care am adaugat sos de soia si ketchup. De-aici, nu mai trebuie decat sa infasuram compozitia rezultata in omleta
si asta-i tot!
Sardine la cuptor
Pe astea le-am facut la plesneala, am construit un pat din ce legume am gasit: rondele de ceapa, de morcovi, de cartofi, tulpini de telina,
depus pestii victimizati la odihna cu niscai foi de dafin, usturoi si ardei uscati, acoperit cu ulei si dat la cuptor pana la rumenire.
S-a executat si un sos din vin alb, ceapa verde tocata, zeama de la o lamaie, cimbru, sare, piper si o foaie de dafin maruntita, fierte pe foc domol pana ce lichidul scade la jumatate. Pai a mers bine de tot!
Oyako don
O cotim iar pe Japanese si preluam reteta de la Dragonika,
punand la fiert apa, katsuo dashi, zaharul, mirinul si ceapa,
adaugand puiul deja prajit
si ouale, care se tin pe foc un minut, cu capac.
Asezam oyako peste don si atat! Foarte bun.
Ciorba de varza alba
caci stomahul mai doreste si el sa beneficieze de o zeama, fie ea de varza alba. Plus: un ardei, vreo doua rosii, un morcov, un patrunjel, o telina, o ceapa, bors (zeama de muraturi, zeama de lamaie), marar.
Carnea ar trebui sa fie cam o jumatate de chil (de rata, gasca, porc) si se pune pe foc cu 3 l de apa rece si putina sare. Cand incepe sa fiarba, ii aducem prinos de morcov, patrunjel, telina si ceapa.
Cand e fiarta pe jumatate, punem varza si ardeiul gras.
Cand toate sunt fierte, punem rosiile taiate felii si, mai tarziu un pic, acrim dupa gust.
Punem putin cimbru si marar si ne oblojim mucoasele.
Cuburi de carne
Preluata din "Bucataria Orientului Indepartat", de Mircea Georgescu, si adaptata.
Am oparit un morcov mare taiat cubulete si mazarea (aproape un chil), le-am racit sub jet de apa si lasat la scurs.
Amestecam bucatile de carne (porc, eventual cu slanina, vreo 300 de grame) cu putina sare, patru lingurite de vin, un albus de ou, doua lingurite de ghimbir ras, o lingura de ceapa verde tocata, putin ulei de susan, punem pe foc,
adaugam mazarea si morcovul,
sos de soia, ardei iute uscat, mai gustam, mai potrivim...
Fapt e ca reteta-i prezentata destul de confuz in carte, probabil din incercarea de a inlocui ingredientele chinezesti, mai greu de gasit la noi, cu unele romanesti, asa incat ni se sugereaza, de exemplu, sa folosim si o lingurita de vegeta pentru acest fel, ceea ce n-am facut. In schimb, am pus sos de soia si ardei iute, ceea ce autorul nu ne indica, si bine am facut!