Omleta Cu Trufe
articol scris de radupopovici blog reteteleluiradu.ro
Iata din nou o reteta banala la prima vedere: cine nu stie sa faca o omleta? Ei bine, veti fi surprinsi. Ca sa evit confuziile pe care unii le fac intre omleta, oua jumari si frittata va invit sa cititi acest material.
Revenind la reteta de fata: este innobilata de prezenta unei mirodenii scumpe si socotite a fi printre cele mai rafinate: trufa. Ea este alaturata unor cantitati mici de Parmesan si busuioc, pentru a va oferi ceva cu adevarat deosebit.
Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 1 portie
Timp de preparare: 2 minute
Timp de gatit: 5 minute
Ingrediente:
3 oua
30 g Parmesan, proaspat ras
1 lingurita de trufa, proaspat rasa
1 lingurita de ulei de masline
1 lingurita de busuioc proaspat, tocat
sare
piper negru, proaspat macinat
1/2 lingurita de ulei de masline trufat (optional)
1/4 lingurita de fulgi de ardei iute (optional)
Parmesan proaspat ras, pentru ornat
frunze proaspete de busuioc, pentru ornat
rosii cherry, taiate in jumatate, pentru servit
Instructiuni:
Se tin ouale intr-o cutie, care are un capac ermetic, impreuna cu trufele, in frigider, minim 8-12 ore. Coaja oualor este permeabila si lasa aroma sa patrunda si sa le parfumeze. Alaturi d eoua si trufe puneti si 1-2 servetele de hartie mototolite, care sa absoarba umezeala.
Se bat ouale intr-un castronel, cu o furculita, pana ce albusul nu mai este separat de galbenus. Se sareaza si se pipereaza, apoi se mai bate de 2-3 ori.
Se incinge o tigaie la foc mediu si se unge cu uleiul de masline. Se toarna in tigaie ouale batute si se gatesc. Mie imi plac omletele usurel rumenite pe partea inferioara si suculente pe cea superioara, dar gatiti-o pe aceasta cum va convine.
Inainte cu cateva secunde ca omleta sa fie rulata, se presara cu Parmesan, trufe si busuioc. Se ruleaza si se transfera pe farfurie.
Se serveste omleta presarata cu Parmesan proaspat ras, poate si cu un pic de trufa rasa daca mai aveti. Se presara cu fulgi de boia iute, dupa gustul dvs., si se orneaza cu frunze de busuioc. Pentru un strop de culoare si un plus de gust, serviti-o alaturi de rosii cherry.
Daca folositi ulei trufat, stropiti omleta cu el chiar inainte de a o servi.
Nota:
Revin cu cateva informatii despre trufe. In Romania se cultiva si se recolteaza trufe. Din pacate, am pierdut in ultimii 60 de ani obisnuinta acestui ingredient. Nu mai avem cultura culinara necesara si nici forta financiara de a-l cumpara si de a-l gati altfel decat la ocazii foarte rare. Asa se face ca mai tot ce se recolteaza in Romania in materie de trufe pleaca la export.
Sfaturi:
Cand bateti ouale nu folositi un tel, caci mixtura iese prea pufoasa; de asemenea, nu bateti ouale mai mult decat trebuie, caci riscati sa stricati textura omletei.
Atentie la cantitatea de umplutura a unei omlete. Trebuie ca ea sa sustina gustul oualor, nu sa le acopere si sa le transforme intr-un ingredient secundar.
Trufele sunt usor de gatit, dar trebuie puse bine in valoare, caci sunt scumpe si este mai bine sa va eficientizati cheltuiala. In general, pentru o portie folositi 5-10 g de trufa proaspata, functie de tipul si de calitatile ei.
Nu gatiti trufele decat maxim 2 minute, caci aromele lor sunt foarte volatile si se pierd atunci cand sunt tratate termic un timp mai indelungat.
Nu alaturati trufele unor arome puternice, cum sunt cele de ceapa sau usturoi. Se potrivesc bine insa cu majoritatea ierburilor aromate, cu conditia ca acestea sa fie folosite in cantitati mici.
Aroma trufei este cel mai bine pusa in valoare de grasimi, care o absorb si o transporta in tot preparatul. De asemenea, trufele sunt bine puse in valoare de ingredientele fara aroma proprie specifica, asa cum sunt alimentele ce contin multi carbohidrati. De exemplu, trufele merg excelent cu oua, unt, smantana, branza (chiar si cu varietatile mai maturate), orez, paste, cartofi, cartofi dulci etc.
Pin It