Ochiuri Cu Trufe
articol scris de radupopovici blog reteteleluiradu.ro
Iata o reteta neinteresanta la prima vedere: cine nu stie sa faca ochiuri? Reteta aceasta, extrem de simpla si de banala, contine insa un ingredient rafinat si apreciat, care o innobileaza: trufa.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 1 portie
Timp de preparare: 2 minute
Timp de gatit: 5 minute
Ingrediente:
1 ou
1 lingurita de trufa, proaspat rasa
1 lingurita de ulei de masline
sare
piper negru, proaspat macinat
1/4 lingurita de fulgi de ardei iute (optional)
frunze proaspete de busuioc, pentru ornat
rosii cherry, taiate in jumatate, pentru servit
Instructiuni:
Se incinge tigaia la foc mediu. Se unge cu uleiul de masline, se sparge oul in tigaie, se sareaza si se pipereaza, dupa care se gateste ochiul dupa cum doriti. Eu prefer ca albusul sa fie bine inchegat, chiar rumenit pe alocuri daca se poate, iar galbenusul sa fie moale si sa curga, atunci cand ochiul este taiat. Gatiti insa oul dupa cum va place dvs.
Serviti ochiul fierbinte, presarat cu trufa rasa si fulgi de ardei iute, ornat cu frunze de busuioc si servit alaturi de rosii cherry, pentru un plus de culoare.
Nota:
Nu multi dintre dvs. stiu, probabil, ca Romania este unul dintre producatorii de trufe relativ inportanti din Europa. Din pacate nu avem cultura acestui ingredient, nici cunostintele necesare pentru a-l cultiva si de a-l recolta si nici forta financiara de a-l cumpara altfel decat la ocazii foarte rare. Asa se face ca mai tot ce se recolteaza pleaca la export. Acolo trufele sunt sortate, prelucrate, ambalate si comercializate. Uneori, un kilogram de trufe care pleaca din Romania la pretul de 2-300 de euro, este re-adus in tara si vandut restaurantelor mai simandicoase cu 800 de euro sau mai mult.
Sfaturi:
Trufele sunt usor de gatit, dar trebuie puse bine in valoare, caci sunt scumpe si este mai bine sa va eficientizati cheltuiala.
In general, pentru o portie folositi 5-10 g de trufa proaspata, functie de tipul si de calitatile ei.
Nu gatiti trufele decat maxim 2 minute, caci aromele lor sunt foarte volatile si se pierd atunci cand sunt tratate termic un timp mai indelungat.
Nu alaturati trufele unor arome puternice, cum sunt cele de ceapa sau usturoi. Se potrivesc bine cu ierburile aromate cu arome fine: patrunjel, busuioc, menta, marar.
Aroma trufei este cel mai bine pusa in valoare de grasimi, care o absorb si o transporta in tot preparatul. De asemenea, trufele sunt bine puse in valoare de ingredientele fara aroma proprie specifica, asa cum sunt alimentele ce contin multi carbohidrati.
De exemplu, trufele merg excelent cu oua, unt, smantana, branza (chiar si cu varietatile mai maturate), orez, paste, cartofi, cartofi dulci, conopida etc.