contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Obatzda

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Obatzda este o crema de brînza picanta, întîlnita în bucataria bavareza, servita cu covrigi proaspeti, cu grisine, pe pîine, asa goala sau cu diferite legume si neaparat lînga o bere... fiecare gu gustul din dotare. Eu nu am servit niciodara bere pe lînga, pentru ca nu beau. Exista o gama larga de retete, dar cam toate duc în aceeasi directie. De fapt aceasta reteta a fost inventata cu aproape 100 de ani în urma, pentru a recicla resturile de brînza de prin frigider. In Bayern, se prepara în general cu Camembert, dar si Brie sau Limburger. În lipsa de, chiar si alte feluri de brînza de acest gen. Aceasta crema de brînza este consistenta si plina de grasimi si calorii. Bineînteles ca se pot înlocui toate ingredientele grase cu cele cu continut redus de calorii, sau se savureaza cu masura. E buna si cu ingrediente slabe, dar varianta "adevarata", este mai buna :)

Ca fiecare, am inventat si eu varianta mea. O fac în general cînd am ceapa si usturoi verde din gradina. Desi, usturoiul rar se regaseste în aceasta crema, eu îl ador. Cepa, se foloseste cea matura, dar cu verde mie mi se pare mult mai buna. Condimentele le mojaresc proaspat, dar iese bine si cu cele gata macinate.




Ingrediente:
  • 150 g Camembert
  • 150 g brînza cremoasa gen Philadelphia
  • 10-20 g unt moale
  • 2-3 fire ceapa verde
  • 1 lingura rasa boia dulce
  • 1 fir de usturoi verde / sau catel mic de usturoi (optional)
  • 2-3 linguri bere sau vin
  • sare, piper, boia iute, chimen macinat fin, toate în functie de gust
  • chives/erba cipollina pentru decor/servit ( allium schoenoprasum)

Modul de preparare:
Camembert-ul îl strivesc cu furculita, adaug untul moale, crema de brînza, ceapa tocata si usturoiul, condimentele, amestec bine. Bere sau vin se adauga în functie de consistenta dorita. Las sa traga la rece vreo juma' de ceas, si gata! Cel mai bine e daca se serveste în ziua în care a fost facut, dar merge si a doua zi. Se poate folosi cu succes si bere nealcoolizata, în cazul în care servesc si copiii.

Camembert-ul îl strivesc cu furculita.

Mojaresc grob ardei iute, boabe de piper, seminte de chimen si sare de Himalaya.

Tai ceapa si usturoiul verde rondele, pun toate ingredientele într-un vas si amestec cu o lingura.

Pofta buna!