Oaie In Stil Marocan, Dupa J.o.
articol scris de Alice_albinutza blog alice-albinutza.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
by Alice albinutza
Zau ca n-am idee ce introducere sa fac acestei retete. E perfect de savuroasa, deosebita. E o mancare care se face lent, petreci mult langa oale si tavi, dar rezultatul e : mega-delicios. Te lingi pe degete si mai ceri o portie, iar carnea, oh, da! carnea... se topeste din prima imbucatura. E o mancare pe care merita sa o savurezi in tihna, fara sa ai privitor strambaciosi din nas, din cei care refuza condimentele si mai ales mancarurile ce nu-s sarmale :)))
Dar, sa va povestesc ce si cum e cu mancarea asta, venita tocmai din Maroc si gatita intocmai dupa indicatiile bucatarului meu de suflet J.O.
Deci....
Asadar ingrediente:
pentru miel
- 1 kg pulpa de oaie cu tot cu os
- 1 lingurita seminte de chimion
- 1 lingurita seminte de coriandru
- 1 lingurita seminte de fenicul
- 1 lingurita boabe de piper negru
- 2 ardei iuti rosii sau ochi de pasare
- 2 lingurita sare de mare
- 1 lingurita seminte de rozmarin sau cateva frunze proaspete
- ulei de masline
- 2 cepe rosii taiate solzisori
- 1/2 baton de scortisoara
- o mana de maghiran sau cimbru
- sare de mare si piper macina
- 1 conserva de naut de 400 gr, scursa de lichid
- cateva linguri de otet balsamic
- 1 l apa
- cateva stafide, curmale fara samburi, merisoare si caise deshidratate
- 300 gr cuscus
- 1 lamaie
- 1 pahar iaurt
- o legatura de coriandru / patrunjel frunze
Incingem cuptorul la treapta 7 sau 220grade. Crestati bucata de carne in zigzag la distante de 2.5 cm. Intr-un mojar striviti condimentele si sarea pana obtineti o pulbere. Miroase.... ultra-demential! Cu acest amestec de condimente frecati bine pulpa de oaie. Stropiti-o cu ulei de masline, presarati deasupra si rozmarinul si dati-o la cuptor intr-o tava acoperita cu o folie de aluminiu. Lasati la cuptor 2 ore.
Intre timp intr-o cratita incalziti niste ulei de masline si prajiti ceapa impreuna cu scortisoara, cimbrul maghiranul, cu praf de sare si piper, cam 15 minute. Aveti grija sa nu ardeti ceapa, ci doar sa se inmoaie. Adaugati naututl imprauna cu 400 ml apa si otetul balsamic. Fierbeti la foc mediu pana ce sosul a scazut. Apoi stingeti focul si lasati cratita la cald.
Intr-o alta cratita aduceti un litru de apa la punctul de fierbere si adaugati fructele deshidratate condimentand usor. Fierbeti la foc mic, maxim 5 minute, pana ce fructele se umfla putin. Adaugati ulei de masline si cuscusul. Luati cratita de pe foc, puneti deasupra ei un prosop pentru a absorbi aburul si acoperiti cu un capac etans.
Scoateti tava de la cuptor. Scoateti pulpa de oaie pe o farfurie calda, adaugati putin ulei de masline si un strat din cuscus. Peste acesta transferati compozitia de naut. Puneti carnea in mijloc si acoperiti cu restul de cuscus. Deasupra, de jur imprejur, puneit felii de lamaie. Acoperiti cu o hartie cerata si dati la cuptor o ora, la treapta 6, 200 grade.
Dupa trecerea timpulul de copt, estimat, scoatti vasul, desfaceti putin stratul de cusucus de deasupra, care trebuie sa fie putin crocant, verificati starea pulpei de oaie. Daca aceasta e perfect de frageda, ti se topeste in gura, atunci totul e gata de servit.
Aduceti tava in fata invitatilor, desfaceti stratul de cuscus si consumati alaturi de un iaurt amestecat cu frunze de coriandru/patrunjel verde tocate.
Sublim!