Oaie Cu Paste “traforate”
articol scris de aphextwinz blog aphextwinz.wordpress.com
Reteta, v-am mai spus, am preluat-o din cele clasice grecesti, am mancat acolo, am cautat reteta acasa in cartile cu preparate clasice, am adaptat, sau nu. Cand am facut prima oara miel cu paste orzo, am mers fix pe reteta, apoi am modificat, am refacut si cu oaie, tot mai de mult, de data asta adusesem din turcia impricinatele paste, anume am facut oaia cu arpa sehryie care inseamna acelasi lucru, sunt tot ca orzo sau risoni.
De data asta am mers tot pe aceeasi idee, ingrediente putine si bune, insa am folosit ce macaroana mea am avut la indemana, adica niste Trottole (traforate). Am mai zis, pastele astea traforate (da mah, trafilata al bronzo, dar tot traforate suna mai haios), nu mi s-au rasfiert niciodata asa ca mi se par ideale pentru a le lasa sa se faca in sos.
Ca sa nu o mai danga langa, ingredientele: carne de oaie (merge orice fel de carne, fireste, se modifica timpul de inabusit pe foc), ceapa, seu de vita (da, ce grasime vreti, mie la asta mi se paru bine venit seul), ceapa, suc de rosii, paste, zeama (eu am folosit un amestec de supa de legume cu apa si vin alb sec).
Am luat de la vecinii bulgari un suc de rosii absolut bestial, din pacate l-am gustat abia acasa si am si uitat din ce mama ma-sii de magazin l-am luat, daca as mai ajunge, abia a scapat nebaut.
Condimente: ardei uscat (nu e iute, seamana mai degraba cu racii Bogdanei), boabe de piper, cimbru si oregano.
Am pus sa se perpeleasca bucatelele de carne in seu, apoi am stins cu zeama (da, aia, vin, supa, apa) tinuta la cald pe foc, pusa cate putin pana s-a patruns carnea (oaia asta a fost cam pensionara, a durat ceva).
Cand e carnea aproape gata poc si ceapa, taiata maricel si lasata sa se topeasca in sosul format. Jap si condimentele, fiind uscate am vrut sa isi lase aroma din start. cand s-a inmuiat si ceapa am acoperit cu restul de zeama (am folosit in total cam un litru, amu’ depinde de carne).
Am pus si sosul de rosii, incalzit, fiind destul de sarat nu am mai avut nevoie (eu) de sare, am p[us pastele in zeama, sa bea saracele, am acoperit si am dat la cuptor.
In mod traditional mielul cu paste orzo se serveste cu feta rasa pe deasupra, asa ca am ras si eu niste telemea.
Sincer, a durat ceva din vina oii, dar a meritat, din toate variantele de pana acuma de vi le-am aratat la inceput, asta, dupa parerea mea, a iesit cea mai buna, de la seu, de la oaie, de la rosii, a avut un gust rustic si un “vino in stomac” de am mancat aproape un castron plin.
Azi, penitenta, da.
Mare concluzie nu am, daca incercati cu pui si ulei de samburi de iac sigur nu o sa fie acelasi gust, ar trebui sa imi omologhez reteta ca greco-salajeana, ideea lor si abordarea mea, ce, parca Jamie nu a facut niste carbonara pentru care l-ar bate orice italian respectabil? Sincer, mie la gust mi s-a parut ca treaba asta seamana mai degraba cu iepurele cu paste mancate in Malta, gust, cum a spus cineva de “sos vanatoresc”. Nu se va repeta curand dar o bag la index.
rororo