O Gogonea, O Mîncarica Picanta De Fasole... A Venit Toamna!
articol scris de mayas-esprit.blogspo blog mayas-esprit.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Într-o zi cu soare am cules rosiile verzi carora le-am pus gînd picant, de a le scalda împreuna cu alte colege de gradina, în apa cu sare si alte condimente. Initial intentionam sa le scald doar pe ele, dar dupa îndelungate cugetari si surplus de borcane mari, am hotarît ca în companie vor fi mai colorate, mai fericite... Ma bucur ca am hotarît asa! De obicei le puneam singurele, pentru ca doar eu sînt maaaare amatoare si devoratoare de gogonele murate. Însa asa amestecate sînt mult mai gustoase, si desfac doar un borcan cu muraturi în care fiecare gaseste ceva pe gustul sau.
Reteta, nu e nimic deosebit, e reteta obisnuita de muraturi în saramura/ apa cu sare. Adica o lingura de sare grunjoasa si neiodata (! pentru ca se înmoaie muraturile) la litru de apa rece. Atîta tot. Amestecul de legume, fructe, frunzaraie si condimente se pun în functie de gustul fiecaruia. Eu am amestecat gogonele, buchetele de conopida, ardei bulgaresti întregi, bucati/felii de ardei (din cei de umplut), bastonase de morcovi, catei de usturoi. Verdeturi: foi de dafin proaspete, ramurele de cimbru uscat, tije de marar proaspat. Condimente: boabe de piper negru, seminte de mustar, sare si betisoare de cires :D
Betisoarele de cires, ar fi trebuit sa fie de visin, dar cum visinelul meu e înca micut si are o coroana frageda, dar frumoasa ca forma, mi-a fost mila sa-i stric aspectul oaches... asa ca, vecinului sau ciresul, care e cît casa, i-au fost jertfite cîteva ramurele tinere, a trebuit tuns pentru un scop nobil. A înnobilat muraturile cu aroma si le-a tinut sub apa/ saramura. Exista niste discuri-sita rotunde de plastic, maleabile, care se introduc sub gîtul borcanului si tin muraturile sub lichid, dar eu prefer betele.
Ajunge cu paravlageala. Sa va prezint starletele. Gogonelele mele, cîteva dintre ele :D
Acum, murate, aromate... delicioase!
Daca tot s-a lasat cu friguri, ploi si vreme mohorîta, e semn ca trebuie sa gatim mai picant, mai consistent. Eu am facut o fasole, asa cum ne place noua. Nici reteta asta nu este spectaculoasa, dar diferita fata de cum o face mama de exemplu. O scriu, ca poatese nimeresc doritori printre cititori :)
Ingrediente:
- 1 cana fasole boabe, care vine fiarta*
- 1 morcov, tocat grob
- 2 cepe violete, tocate
- 2 carnaciori picanti - gen chorizo, feliati
- 1 lingura patrunjel verde, tocat
- 2 frunze proaspete de dafin
- 3 ramurele cimbru sau oregano
- 2-3 rosii tocate
- 50 ml vin alb sec
- 1 cescuta de apa fierbinte sau supa
- 1-2 linguri ulei
- sare, piper
*Fiecare stie cum se pregateste fasolea uscata, dar va spun pe scurt cum o fac eu. O pun la înmuiat cel putin cîteva ore, sau chiar peste noapte. Depinde de fasole. Apoi o fierb în alta apa fara sare, cu un morcov, o radacina de patrunjel cu tot cu frunze, o bucata de telina, toate despicate. Egal cum o pregatesc, mereu pastrez putin din apa în care a fiert, în cazul în care vreo reteta prevede "ceva" mai lichid, ca în cazul mîncarii de azi.
Reteta:
Se soteaza usor ceapa cu morcovul. Se sting cu vin si se amesteca pîna acesta scade. Adaugati feliile de cîrnati/chorizo, amestecati si învîrtiti înca 2-3 minute. Legumele înca nu vor fi moi, asa ca adaugati si o cescuta cu apa fierbinte sau mai bine supa, daca aveti la îndemîna. Pîna scade apa, adaugati foile de dafin, ramurelele de oregano sau cimbru, condimentati putin cu ceva sare si piper, si/sau alte condimente care va plac. Adaugati rosiile tocate si patrunjelul, iar dupa cîteva minute cînd rosiile s-au înmuiat si formeaza un sos, adaugati fasolea fiarta si ceva lichid/zeama de cum ati fiert fasolea. Dupa un clocot usor de înca cîteva minute, este gata! Mîncarica asta de fasole, servita cu un darab de pîne proaspata si muraturi, este dementiala!
Pofta buna!