No-knead Bread / Paine Neframantata
articol scris de JustLoveCookin blog ana-maria-ciolacu.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Am dat din greseala peste un video realizat de New York Times, in care un brutar sustinea ca are o reteta de paine care poate concura cu cea mai buna brutarie,si pe care o poate face si un copil de 4 ani. Am urmarit pana la capat,curioasa de rezultat. Am fugit imediat in bucatarie si am rezolvat problema. Am facut doar jumatate din cantitate, si tare rau mi-a parut, ar fi trebuit sa fac doua. A fost de-o bunatate exagerata, cu o coaja super crocanta,un miez elastic,iar in casa s-a raspandit un parfum de…de brutarie…Un miros de paine atat de natural si imbietor…Vorbesc la trecut dupa cum observati, fiindca deja e o dulce amintire. Ideal e sa o lasati sa se raceasca,insa eu nu am mai avut nici timp si nici rabdare. : )
Insist sa incercati painica asta super simpla, fiindca e prea buna. Nu trebuie sa ramana la stadiul de reteta neincercata.
Za recipe ! : )
Ingrediente:
800 g faina 000
540 ml apa calduta
20 g drojdie proaspata
1,5 – 2 lingurite sare
1,5 lingurita zahar (sau miere,malt)
2-3 linguri ulei masline (optional)
Mod de preparare:
Daca vedeti video-ul, nu veti mai avea nevoie de nici o eplicatie, ca si-asa nu trebuie sa facem mai nimic. :=)
Dat totusi sa mai spun si eu inca o data:
Intai tin sa precizez ca am facut painica din 400 g faina, 270 ml apa, 10 g drojdie, 1,5 lingurita de sare, una de malt (sau zahar) si 2 linguri de ulei. Va dau cantitatile pentru o paine mare sau doua ca cele din poza. Alegerea e a voastra dar cred ca e mai bine sa faceti doua mai mici.
Cernem faina intr-un vas si ii adaugam sarea. Eu nu prea folosesc drojdie instant, dar cum ati vazut, in video spune un sfert de lingurita. Mi se pare cam putina oricum.
Lichidul vi se poate parea cam mult, si aluatul prea moale,dar painica asta are nevoie de hidratare.
Am dizolvat in apa calduta 1 lingurita de malt (sau zahar) si drojdia. Apoi am pus deasupra si 1,5 linguri de ulei de masline, la care puteti renunta daca vreti fara sa mai eliminati din apa.
Am turnat lichidul peste faina si am invartit cu mana de 3-4 ori, pana s-a adunat cat de cat, dupa care am pus aluatul intr-un recipient cu capac pe care l-am “uitat” frigider pana a doua zi, preferabil cam pe la aceeasi ora. Il puteti pune si intr-un castron acoperit bine cu folie de plastic.
Trebuie sa il lasam intre 12 si 24 de ore. Eu l-am lasat 17.
A doua zi am scos aluatul din frigider si l-am rasturnat pe planul de lucru pudrat cu faina din belsug.
Mi-am infainat bine de tot mainile, am pudrat niste faina si deasupra aluatului, si l-am aplatizat usor, intr-un dreptunghi.
Am adus partea dreapta pana la jumate, apoi am acoperit partea dreapta cu partea stanga.
Daca folosim destula faina in etapa asta,nu ni se va lipi de maini nici macar un pic de aluat.
Am intors sulul format, si am mai facut o data acelasi lucru, ca in poze si video.
Am pudrat bine de tot cu faina un servet de bucatarie, pe care am asezat aluatul cu partea deschisa, sa zicem, in JOS.
Am pudrat cu faina si deasupra,si am inchis servetul, lasand aluatul la temperatura camerei cca 1 ora daca aveti timp. Eu nu am avut nici atat. : )
Am incins foarte bine cuptorul, la temperatura maxima (de obicei 250°C).
Am ridicat usor prosopul, si am luat aluatul in palma, in asa fel incat partea de jos, sa ramana in sus.
L-am pus intr-o oala si am acoperit cu un capac. Am lasat oala acoperita in cuptor cca 25-30 min (ar fi ok 25).
Am luat capacul si am mai lasat painea alte 10-15 minute.Lasati-o cat mai inchisa la culoare, va iesi o nebunie coaja,trust me!
Later edit: Ghici ce fac eu acum, la ora 23.00? : ))) Aluat pt aceeasi painica, mai bine zis painici. Maine le coc,iar una din ele o voi darui. Daca nu o faceam, in seara asta o visam cu siguranta,in halul ala e de buna. : )
Later edit 2: Am facut painica si a iesit muuult mai frumoasa si as indrazni sa spun chiar mai buna decat prima. Prima poza e cu a doua incercare. Facand-o mai des, iese mai bine, data viitoare o voi lasa un pic mai mult in cuptor,coaja face totul. : )
S-aveti pofta !