Neues Jahr…
articol scris de A to Z - food and tr blog a-bis-z.blogspot.com
…gute Vorsätze.
# Versiunea în limba română se află în partea a doua a articolului
Ja, ich habe es gewagt! Ich fange tatsächlich an auf Deutsch zu schreiben. Dass ich Fehler machen werde, davon bin ich überzeugt. Deutsch ist ja nicht meine Muttersprache. Daher bitte ich Euch meine deutschen Leser ein Auge zu zu drücken. Ich brauche ja Übung.
Ach so, Vorsätze. Plural. Also den Blog auch auf Deutsch zu schreiben und überhaupt darin zu schreiben. Über meine Reisen und Ausflüge, über Kurioses aus der Welt und übers Essen. Meine Hauptvoraussetzung für dieses Jahr ist weiter abzunehmen, und zwar nicht mit Diät, sondern mit “gesundem” Essen (mehr dazu in anderem Eintrag).
Das kulinarische neue Jahr hat bei uns mit italienischen Köstlichkeiten angefangen. Zu Silvester gab es auf dem Tisch Bruschette mit Tomaten, Vitello tonnato, Carpaccio, Fetapäkchen im Zucchinimantel auf Aprikose-Paprika-Chutney, Kartoffelpuffer mit geräuchertem Lachs, Gemüse aus dem Ofen und Focaccia – alles natürlich selbstgemacht.
Meine größte Herausforderung dabei war das Carpaccio. Zum ersten Mal gemacht und dafür musste ich gutes Fleisch suchen und so was wie einen Metzger-meines-Vertrauens gibt es in der Nähe nicht. Das Klopfen vom Fleisch war auch schwierig, weil ich keinen Klopfer habe. Bisher habe ich eine Pfanne benutzt, die ich aber kaputt gemacht habe bei meinem letztem Schnitzel. Ersatz findet sich aber zum Glück immer. Es ist natürlich etwas aufwändig mehrere Gerichte zu kochen, auch wenn die Portionen klein sind. In solchen Fälle mache ich mir eine Liste mit den Schritten in welcher Ordnung ich was machen soll. Ich war überrascht, dass alles nicht sehr lange gedauert hat. Und Spaß hat es auch gemacht.
Und nicht zu vergessen die Pfannkuchen… ähm die Berliner (für nicht Berliner), oder Krapfen. Egal wie sie heißen, sie dürfen nicht fehlen zu Silvester. Unsere Lieblinge sind die mit Pflaumenmus.
Um Mitternacht gab es natürlich was edles aus dem Glas. Nein, kein Champagner, sondern Crémant aus dem Elsass, ein leckerer Auxerrois. (Wikipedia: “Als Crémant bezeichnet man franzosische, belgische und luxemburgische Schaumweine in Abgrenzung zum Champagner und zum Sekt.”).
Und dazu das wunderschönste Feuerwerk Berlins, das man von unserer Terrasse sehr gut sehen kann.
Na dann, Prosit, aufs Weitermachen, das Jahr hat ja gut angefangen (sogar mit Scherben, die hoffentlich Glück bringen)!
Andrea
*************************************************************************************************************************************************
Un an nou, intenții bune
În sfârșit mă încumet să scriu în germană, chiar dacă nu e limba mea maternă. Bineînțeles că o să am o grămadă de greșeli de ortografie, dar n-o să mă împiedic de asta.
Așaaaa, intenții. E vorba de mai multe. Voi scrie în blog mai departe despre călătorii și ieșiri, dar și despre mâncare. Și asta în germană și română. Apoi mi-am propus să slăbesc mai departe, dar nu cu diete sau tablete, ci cu mâncare mai sănătoasă. Despre mâncare sănătoasă voi scrie cu altă ocazie. Anul acesta voi sta ceva vreme și în spatele mașinii de cusut. Am redescoperit de puțin timp hobby-ul ăsta mai vechi al meu și mă gândesc să nu-l abandonez din nou.
Anul nou culinar la noi a început cu bunătățuri italienești. De Revelion am avut Bruschette cu roșii, Vitello tonnato, Carpaccio, Pachețele de telemea îmbrăcate în dovlecel și cu un Chutney de caise și ardei, Plăcințele de cartofi cu somon afumat, legume de la cuptor și Focaccia – toate făcute personal și proaspăt.
Elementul cel mai greu din meniu a fost Carpaccio, deși pare cel mai simplu. Nu neapărat pentru că îl făceam pentru prima dată, ci mai ales că pentru asta îmi trebuia carne proaspătă, de cea mai bună calitate și asta de la o măcelărie de încredere, care nu prea există în zona mea. Și apoi n-am avut cu ce presa carnea, deoarece cratița pe care o foloseam de obicei pentru astfel de îndeletniciri am stricat-o la ultimul șnițel. În cele din urmă am folosit un făcăleț pe care l-am rulat ușor peste feliile subțiri de carne. Gătitul mai multor feluri de mâncare o data cere concentrare. Eu obișnuiesc ca în astfel de cazuri să îmi fac o listă cu priorități, ce pași fac și în ce ordine. Până la urmă am fost surprinsă cât de repede a mers totul.
Am mai avut gogoșile obligatorii de Revelion. Așa e tradiția în Germania. Gogoșile sunt umplute cu marmeladă (cea de prune e preferata noastră), cu creme diferite (de lichior de ouă, de șampanie, de ciocolată etc.). Printre gogoșile servite se afla de obicei una umplută cu muștar.
La miezul nopții am ciocnit un pahar de vin spumat, un Crémant din Alsacia, un Auxerrois. Crémant-ul e un vin spumant făcut după metoda șampaniei, în afara regiunii Champagne. De aceea nu are voie să poartă numele de șampanie, deși e ca o șampanie.
Timp de aproape o jumătate de oră am admirat de pe terasă focurile de artificii din oraș, mai ales cele de la Poarta Brandenburg.
Astea fiind spuse, să avem cu toții un an bun, bogat și fericit și, mai ales, să ni se îndeplinească dorințele și intențiile!
Andrea