Negresa
articol scris de pansy blog panseluta-violet.blogspot.com
De data asta am incercat o forma ce am v-am aratat-o ieri.Vazusem mai de mult pe blogul lui Diamond o reteta de negresa ,cu niste poze tare apetisante,asa ca m-am gandit s-o folosesc la inaugurarea noii mele forme de copt .
INGREDIENTE:
-2 cesti (cup 240 ml) zahar
-3/4 ceasca late
-3 Lg de cacao
-200 g unt
-1 si 1/2 ceasca faina
-5 oua
-2 plicuri cu zahar vanilat
-1 praf de copt
-o mana de stafide si una de merisor (cranbery) inmuiate in rom
-100 g nuci prajite si maruntite grosier
-coaja rasa de la o lamaie
-coaja rasa de la 2 mandarine
-esenta de rom
ptr sirop:
-1/2 ceasca apa
-1/2 ceasca zahar
-3 Lg zeama de mandarine
-esenta de rom
MOD DE PREPARARE:
-laptele ,zaharul si cacaoa se amesteca si se fierb pana ce se topeste zaharul si se leaga putin sosul,dupa care se lasa la racit si se da la rece
-nucile prajite putin intr-o tigaie antiaderenta (fara ulei),le maruntim si le adaugam in sosul de ciocolata
-untul se bate spuma cu zaharul vanilat,apoi se adauga aprozimativ 3/4 din sosul de ciocolata racit (restul va folosi folosi la decorare,deci aici depinde de voi cat opriti )
-se pune in forma si apoi cuptorul incins la 180*.in forma asta se tine cam 40 de minute (pana trece proba scobitorii ).Daca faceti prajitura in tava normala,cred ca 30 de minute sunt suficiente.Scobitoarea e de baza pentru control.Dupa ce s-a copt se lasa la racit in forma 15 minute,timp in care preparam siropul ce-l vom folosi la insiropat : fierbem apa,zaharul,pana se leaga siropul apoi adaugam zeama de mandarina si romul.Dupa ce se raceste siropul si am scos prajitura din forma ,o insiropam si o glazuram cu restul de sos .
-decoram dupa preferinta
Pofta buna!