Negresa Fara Zahar Cu Dovleac
articol scris de Alice_albinutza blog alice-albinutza.blogspot.com
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Reteta asta e preparata cu drag din drag, cum s-ar spune. E o reteta fara zahar, preparata cu indulcitor de stevie, pentru a celebra 5 ani de Green Sugar! le spun si eu un mare si din suflet La multi ani, dragilor! Sa cresteti mari si tari, sa fiti un nume puternic si sa promovati produse sanatoase, sa ne incantati cu dulcele sanatos. Imi sunt tare dragi oamenii astia de la Green Sugar pentru ca pun suflet in ceea ce ei fac, pentru ca le pasa de mine, de tine, de noi toti, de sanatate, si pentru ca fac campanii frumoase, cu suflet. Stiu, poate ca unii dintre voi care veti citi aceste randuri veti stramba usor din nas, sau veti ridica spranceana stanga, zicandu-va: uite si asta! Pot doar sa va spun, nu si sa va conving, ca mie imi place produsul asta si imi plac si oamenii din spatele lui. Imi place produsul, stiu ca e safe pentru organism si indicat in diete si celor bolnavi de diabet, dar eu il folosesc foarte putin. Nu pot sa va mint si sa va spun ca eu folosesc frecvent acest produs, pot doar sa va spun ca il foloseste mama si soacra mea intr-o anumita masura, si ca o mare cantitate din produs a fost daruit unui om care chiar avea tare mare nevoie. Imi place mai mult cel lichid pe care il pun in cafea si imi place indulcitorul asta pentru ca se comporta tare bine la copt, e testat si extra-testat!
Si pentru ca e sezonul dovleacului am copt o negresa umeda cu blat cu nuci si crema de dovleac cu cardamon. O nebunie!
Ingrediente pentru reteta de Negresa fara zahar cu dovleac
- 4 oua
- 10 linguri indulcitor de stevie
- 14 linguri lapte
- 14 linguri ulei
- 12 linguri faina
- 3 linguri cacao
- 4 linguri nuci macinate
- 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
- 2 linguri zeama de lamaie
pentru crema de dovleac:
- 1/2 dovleac placintar
- 3 linguri de ulei
- 5 linguri indulcitor de stevie
- 2 lingurite scortisoara
- 3 boabe cardamon zdrobite
- miez de nuca pentru decor
Mod de preparare pentru reteta de Negresa fara zahar cu dovleac
Mai intai vom prepara “crema de dovleac” si apoi cat se va raci vom face blatul de negresa. Curatam dovleacul de samburi si de coaja, apoi il vom da pe razatoarea mare. Intr-o cratita incapatoare de tuci punem dovleacul ras, uleiul si indulcitorul de stevie, acoperim cu un capac si lasam la foc mic, 20 minute. Intre timp mai amestecam in cratita si cand dovleacul se va inmuia, tragem cratita de pe foc si bagam compozitia in blender sau il pasam cu ajutorul unui mixer vertical. Punem crema rezultata, inapoi in cratita de tuci, pe foc mic, adaugam scortisoara si boabele de cardamon si mai lasam pe foc 5 minute. Tragem cratita si lasam la racit.
Incingem cuptorul la 180 grade.
Ungem un vas mare termo cu unt din belsug.
Mixam ouale cu indulcitorul de stevie si cand acesta s-a topit adaugam laptele, uleiul si faina in ploaie. Amestecati pana la omogenizare completa. Incorporati cacaua si nucile macinate, iar la final bicarbonatul de sodiu stins in zeama de lamaie. Turnati compozitia rezultata in tava pregatita si dati la cuptor pentru 10 minute, la foc moderat, 160 grade.
Cand s-a format deasupra prajiturii o pojghita rezistenta la atingere, dar totusi moale, scoateti tava cu negresa si puneti deasupra in strat uniform crema de dovleac. Din loc in loc presarati bucati de miez de nuca.
Introduceti tava in cuptor si lasati la foc modera cam 20-25 minute, depinde de cuptorul fiecaruia.
Daca veti face testul cu scobitoarea,aceasta va trebui sa patrunda usor si sa fie putin umeda in momentul in care o verificati, iar prajitura, adica negresa sa fie usor desprinsa de pe marginile tavii termo.
Scoateti tava si lasati la racit in tava.
Taiati in bucati potrivite si savurati totul sub clar de luna plina, mare si alba, cu o cana de ceai si o carte buna alaturi!
La multi ani Green Sugar!
Acest articol Negresa fara zahar cu dovleac apartine site-ului Retete culinare din Tara bucatelor - de Alice Ciobanu.