Negresă Cu Bezea
Sursa Negresă cu bezea
articol scris de corineamtu blog Bukatar Amator
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Cu siguranță am mai scris eu de-a lungul acestui blog, despre prietena mea Anca și rețetele ei minunate, multe dintre ele scoase dintr-un calendar cu rețete mai vechi, precum așii din mânecă. Asul de azi, este această rețetă care a picat la fix, în sensul că, mi-era tare poftă de o prăjitură pufoasă și fină. Ei bine, am găsit-o! Nu am fost demult așa de impresionată de un desert, dar pot să zic că negresa asta e grozavă. Combinația dintre gemul acrișor de caise, blatul pufos și bezeaua fină este perfectă. Ți se topește în gură, cu adevărat! Dar mai bine vă zic și vouă ce am pus în ea și cum am făcut-o. Înainte totuși de a trece la cantități, trebuie să amintesc că eu am folosit margarină Unirea (care, să fiu sinceră îmi place tot mai mult!), un gem de caise mai moale și mai acrișor și cacao de calitate. Așadar, ingredientele sunt:
Pentru blat:
200 g făină
150 g margarină
200 g zahăr
4 gălbenușuri
1 praf de copt
3 linguri cacao
200 ml lapte
400 g gem de caise
Pentru bezea:
4 albușuri
200 g zahăr
Mai întâi de toate am aprins focul la cuptor, ca să fie cald pe când blatul trebuie dat la copt. Am început să mixez apoi spumă margarina cu zahărul, după care am adăugat gălbenușurile și am amestecat din nou.
Am pus apoi cacaoa și iarăși am mixat.
Mai departe, am turnat alternativ câte puțină făină amestecată cu praful de copt și puțin lapte, mixând continuu, până am incorporat complet ambele ingrediente.
A ieșit un aluat cremos, cu miros de ciocolată de casă. L-am turnat într-o tavă cu dimensiunile aproximative de 22x33 cm, tapetată cu hârtie de copt. Dimensiunile tăvii mi se par importante, pentru că blatul crește destul de mult și dacă e pus într-o tavă mai mică, va fi disproporționat (mult prea gros) față de stratul de gem și bezea.
L-am dat la cuptor, iar când a trecut testul scobitorii l-am scos și l-am lăsat să se răcească.
Am întins gemul peste blatul rece...
...și m-am apucat de bezea. Am bătut albușurile spumă într-o cratiță de dimensiuni mici, (mai întâi la viteză mică până când s-a format puțin spuma, apoi la viteză mare), iar după 1 minut am turnat zahărul, puțin câte puțin, mixând continuu. Când spuma de albuș a fost destul de tare, am pus cratița pe baie de aburi și am continuat să mixez preț de încă un minut (dar nu mai mult, că riscam ca albușurile să devină coapte!), până când spuma a devenit lucioasă și puțin elastică.
Am întins spuma așa, caldă, peste stratul de gem și am pus prăjitura la rece pentru o oră.
Nu pot să descriu în cuvinte cât de bună și aromată a ieșit. Este o prăjitură care merge în orice ocazie, rapidă și ușor de făcut.