Naut Si Soia Crocante
articol scris de inatodoran2 blog floridecires7.blogspot.com
Iubesc nautul iar de soia am inceput sa ma indragostesc relativ recent. Nu fac insa parte din tabara care idolatrizeaza aceasta leguminoasa insa o adaug in meniul meu saptamanal sub forma de lapte (de casa, absolut delicios), pateu, tofu sau in forma de fata, la cuptor. Nu folosesc derivate ale ei umplute cu E-uri: snitele,cuburi, salam etc. Soia si-a castigat o reputatie proasta in ultima vreme si nu gasesc fondata nicio acuzatie. Atata timp cat este consumata cu moderatie, ca orice alt aliment si atata timp cat nu e modificata genetic este o foarte buna sursa de calciu, fier si proteina, de care ar fi pacat sa ne lipsim. Aceasta poate fi si foarte gustoasa daca este gatita corect.
Imi place sa consum aceste crocantele leguminoase alaturi de salate mari de castraveti cu ceapa. Se fac rapid si sunt un deliciu atat pentru adulti cat si pentru copii (ATENTIE: supravegheati copiii mai mici de 2 ani deoarece aceste leguminoase coapte, ca si semintele, prezinta pericol de sufocare).
Nu le consider snack si am inceput sa renunt la acest obicei de a rontai ceva doar de dragul gustului sau plictiselii doarece stomacul are de suferit atunci cand este incarcat inutil (sau supraincarcat) cu mancare.
Naut si soia crocante
- 1 cana soia fiarta sau naut fiert
- 2 lg ulei de masline
- 1/2 l-ta sare
- optional mirodenii: zaatar, condiment mexican, boia dulce, ierburi aromatice, curry, garam masala etc.
- Soia sau nautul se pun la inmuiat cu o seara inainte (12-14 ore) in multa apa rece. De retinut faptul ca nautul isi dubleaza volumul dupa inmuiere iar soia si-l tripleaza! A doua zi se fierb intr-o oala mare cu multa apa pentru o ora – o ora si jumatate in cazul nautului si doua ore pt soia. Se scurg de apa.
- Intr-un bol se amesteca soia/nautul cu condimentele si uleiul.
- Se pun in tava cuptorului captusita cu hartie de copt. Se niveleaza cu o lingura pentru ca boabele sa fie intr-un singur strat.
- Se coc la 180 grade (foc moderat) pentru 30 de minute sau pana cand boabele devin crocante dar in acelasi timp fainoase, fara a se arde sau intari.
- Se servesc calde sau reci, ca atare sau ca garnituri, cu salate etc.