contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Natură Vs Bucătărie

Trash |   2016-01-22 02:56:00 |  adauga la lista ta de articole favorite
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Din 2003 gătesc. Gătesc mai des acasă. Și la natură tot.
Dar.
M-am prins la ideea că mulți prieteni îmi reproșează -“tu, băi, cu blog culinar, și nu vii în fața rugului pioneresc cu rețete sofisticate, nu ne delectezi cu meniuri versate, nu ne faci să ne spargem gurile în salivă”. Și le zic – nu. Explic de ce: la natură eu merg pentru oportunitatea de a face ceva, ce nu pot face acasă: să tai lemne, să hodinesc, să mănânc ce gatesc alții. Dar, de fapt, înțeleg că această atitudine își are rădăcinile într-un perfecționism localizat. Acolo, înțeleg că nu am posibilitatea să operez la fel de bine cu ustensilele, cu temperatura, cu timpul, așa cum o fac acasă. Acasă pot găti pornind de la minimul accesibil (conținutul frigiderului), până la o epopee culinară bine definită – cu căutări timp de ore în șir ale ingredintelor necesare în diferite surse accesibile, cu analize calitative și cantitative, cu evaluări ale proporțiilor și cu vizualizarea perspectivei întregului proces, plus focul bine cunoscut și ușor controlabil pentru a atinge rezultatul inevitabil unei astfel de planificări. Prin urmare, în sânul naturii e mai ușor s-o dai în bară, deși, aparent, e și mai ușor să gătești (asta doar în cazul când știi exact ce și cum). Povestelnicul nu caută poteci ușoare :-) Dinu preferă să taie lemne, să îmblânzească focul (în acest moment crucial, pe acest blog, în articolele ce urmeză, nu va mai figura porecla de “Povestelnic” – pentru că deoarece căci).

20150912_001_Burlanesti

Lângă cort, inevitabil, ai mulți ajutori: curațat de legume, pus lemne pe foc (dacă tot vrei să le faci singur, pierzi ore prețioase, indubitabil). Deci gătitul lângă cort sau devine superficial, sau trebuie să fie primordial, în comparație cu alte activități. Superficialitatea nu este un compromis acceptabil pentru Povestelnic. Din cauza asta, la natură gătește Pavel și Dinu este ajutor de bucătar-șef.
De zece ani, ambii sunt împăcați cu această idee: Dinu este egoist, Pavel este indispensabil și bun în ceea ce face.
Și acest fapt este me-nu-nat.