Mutabal Si Salata De Vinete Cu Ardei Copti
articol scris de wineandknives blog wineandknives.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
imi plac vinetele coapte in jar la nebunie. in afara de clasica salata de vinete, mie-mi place sa le mananc in variantele astea doua, care-s tare simplu de facut, gustoase dar diferite la gust.
mutabal/mouatbbel e un fel de mancare raspandit in mai tot levantul sub diferite denumiri insa cu aceleasi ingrediente: vinete coapte, tahina, ulei de masline, sare. de la popor la popor apar in combinatie fie zeama de lamie, fie seminte de rodie, fie iaurt sau chiar maioneza. mie-mi place varianta clasica sau varianta cu iaurt care-i mai racoroasa si parca mai usor de mancat.
salata de vinete cu ardei copti si ceapa am mancat-o prima oara la fundata, la vila tomis impreuna cu florin, si mi-a placut atat de mult incat acum o fac mai mereu.
partea cea mai grea este, bineinteles, sa coci vinetele si ardeii. eu coc transe mai mari dupa care le fac pachete mici cat pentru o salata si le depozitez in congelator. odata ce-ai scapta de treaba asta, in 10 minute salatele-s gata. la acest aperitiv va recomand un rieslieng rece sau chiar un pint noir. pofta buna.
ingrediente mutabal:pentru 4 persoane. timp de preparare: 5 minute(fara coacerea vinetelor)- 300g vinete coapte- 100g iaurt de oaie(sau grecesc sau alt iaurt mai dens)- 30g de tahina(dupa gust)- sare, ulei de masline extravirginmutabal- toaca vinetele coapte marunt-marunt(unii le dau chiar la robot)- intr-un bol amesteca vinetele tocate cu iaurtul si sarea. adauga treptat ulei de masline pana ajungi la textura care-ti place(ca a unei smantane groase)- adauga jumatate din tahina. amesteca si gusta. potriveste de sare. daca-ti palce gustul preganant de susan al tahinei(asa cum imi place mie :D ) pune si restul de tahina daca nu lasa-le asa.
ingrediente salata de vinete cu ardei copti:pentru 4 persoane. timp de preparare: 10min(fara coacerea vinetelor si a ardeilor).- 300g vinete coapte- 1 ceapa rosie- 200g ardei copti- sare, ulei de masline extravirginsalata de vinete cu ardei copti:- toaca vinetele coapte foarte marunt dar nu le da la robot. vrei sa obtii un aspect rustic- toaca ceapa si ardeii copti marunt- adauga treptat ulei de masline extravirgin (50-70g) si sareaza dupa gust.