contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Muschiulet De Mistret In Sampanie Cu Sos De Fructe Si Ciocolata Alba

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Mi-e tare dor de o vânătoare de mistreț, de o vânătoare așa cum se făcea pe vremuri, pe zăpadă groasă și rece, pe viscol sau ger și o ninsoare abundentă, prin coclaurile neumblate de oameni, în zone unde doar sălbăticiunile umblă și în care orice vânător înrăit se avântă ”înarmat” și cu pușca și cu răbdare în așteptarea mistrețului ”cu colții de argint” ca să-i intre în cătare, sperând că prin trofeul pe care dorește să-l obțină, să-i ofere plăcerea de a savura delicioasele preparate pe care gospodina pricepută de acasă o să i le ofere pentru desfătare și mulțumire!
Pentru mine din păcate, e al doilea an, în care vânătoarea e cam departe de mine! Dacă anul trecut, o nenorocită de sinuzită m-a ținut departe de aceste activități care nu le poți face vara, pe căldurică, anul ăsta, alte probleme m-au făcut să nu ies decât la o vânătoare de prepelițe cu potârnichi și una de iepuri! E adevărat, încheiate cu succes!
Nu cu ”succesuri”! Astea sunt pentru anumite ”minți luminate” și sus propulsate de ....unul și unicul....!
Așa că, neprețuitul meu prieten, Paul Tunschi, mi-a trimis o superbă pulpă din mistrețul vânat de el (stânga-spate, adică aia.... ce-a mai bună, cum zic eu), pentru a-mi alinta durerea de a privi cum alții se distrează pe câmpul de vânătoare, iar eu mă perpelesc în casă... fără să am și eu pe masa de Crăciun sau Revelion... bunătățile clasice ale vânătorilor!!!
Mulțumesc Paule (daca scriam articolul în perioada sărbătorilor de iarna, aș fi fost tentat să scriu ”Mulțumesc Moș Crăciun!”)!!!
Dar să nu mai lungesc vorba!
Am luat pulpa, am tranșat-o, am desosat-o și am selectat toată carnea pe care am scos-o din pulpă, pe categorii și am băgat-o la conservare în congelator, pentru preparări ulterioare (sper să fie rețete deosebite pentru interesul vostru).

Ei bine, primul lucru care-l face orice vânător după tranșare trofeului, este să-și pună la baiț (sau la marinare - fezandare) cărnea de vânat ce urmează să intre la preparare.
Eu am pus timp de 3 zile, mușchiulețul de mistreț, într-un baiț rece făcut cu apă, vin alb, oțet, morcov, ceapă, țelină, boabe de piper, foi de dafin. Despre baiț, am mai scris, așa că pentru cei interesați, puteți găsi pe blog rețeta baițului pentru vânat.


După ce am scos carnea din baiț, am început să o pregătesc pentru preparare.
Ingrediente:
1 mușchi de mistreț, de circa 500-600g
100g de unt
1 lingură de ulei de măsline
1 căpățână de usturoi, tăiată în două
5-6 crenguțe de cimbru proaspăt
200ml de șampanie
sare și piper
Pentru sos:
300g de fructe de pădure (se pot folosi și cele congelate, din supermarketuri la pungi)
50ml de sampanie
50g de unt
50g de ciocolată albă
½ ardei roșu iute tocat mărunt
1 linguriță de oțet balsamic de smochine
Preparare:
După cele 3-4 zile în care am ținut muschiul de mistreț în baiț (puteți să-l țineți mai mult ca nu strică!),  am luat mușchiul, l-am șters cu prosoape de hârtie de lichidul din baiț și l-am pus într-o tigaie în care am încins uleiul de măsline și untul, am presărat crenguțele de cimbru și usturoiul tăiat în două, pentru aromă....!

Îl prăjesc pe fiecare parte circa 5 minute, până prinde o culoare și o coajă specifică. Între timp, cuptorul îl încing la 200-210°C. Am scos usturoiul și firele de cimbru din tigaie, torn șampania în ea, o acopăr cu o folie de aluminiu și o introduc în cuptor pentru 60-70 de minute.
După circa 30 de minute, verific carnea (prin înțepare cu vârful cuțitului), să vad dacă se scurge seva din ea, eventual o stropesc  cu zeama care a rezultat în tigaie. O las mai departe în cuptor până la terminarea timpului de coacere.

În acest timp, ne ocupăm de sosuri.
Într-o crăticioară mai mică, punem untul, îl topim, adăugăm restul de șampanie și în clipa în care totul se omogenizează, adăugăm fructele de pădure (care între timp le-am decongelat).



Lăsăm să fiarbă la foc mic și amestecăm încontinuu acest sos, până scade considerabil. Luăm o sită, strecurăm sosul din crăticioară, iar fructele le pasăm prin sită. Adăugăm acetul balsamic de smochine, pentru un gust mai aromat! Eu am oprit coacăzele negre deoparte, pentru decor.
Pentru îngroșarea sosului, putem adăuga o linguriță de amidon dizolvat în apă și lăsat la îngroșare pe foc mic.
Pentru sosul de ciocolată albă, mărunțim ciocolata și o încălzim pe un bain marie, până se face fluidă. Pentru că am vrut să dau și un iz asiatic de iuțeală cu amestec de dulce. Ardeiul iute, l-am tocat mărunt-mărunt și l-am înglobat în ciocolată.

Mușchiul care s-a odihnit între timp după ce a fost scos din cuptor, îl feliem în felii de cel puțin 1 cm grosime și-l montăm în farfurie. Asezonăm.

Montarea în farfurie se face simplu: două felii de mușchi, o garnitură după dorințele fiecăruia (eu am folosit cartofi făcuți în cuptor), sos de fructe turnat peste carne, iar ciocolata albă cu ardei iuți, alături. Chestia e că, ciocolata până să o amestec cu ardeiul iute, s-a reîntărit și nu a mai arătat așa cum trebuie! Dar voi puteți găsi o modalitate să iasă ca lumea. Eu am fost grăbit! Hihihi! A ieșit o nebunie!

Mușchiuleț de mistreț în șampanie cu sos de fructe de pădure și ciocolată albă ... Done!
POFTĂ BUNĂ!

PREPARAT GARANTAT DE: