contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Muschi De Porc La Cuptor Cu Garnitura In Stil Asiatic

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Reteta de azi, a fost o conceptie "amestecata" de carne prajita in stil romanesc si garnitura facuta in stil asiatic. Si asta pentru ca, noi (adica familia mea) ne-am detasat de mult de cartofi prajiti in ulei "cat cuprinde". Dar nici de garnituri de brocoli fiert sau conopida pasata nu le acceptam. Preferam deci, orezul (fiert si prajit) sau legume putin calite doar cat trebuie sa nu-si piarda gustul, aroma si structura crocanta. Legumele fierte, nu le putem suferii. Asa ca pe la ciorbe sau supe, le veti vedea pe marginea farfuriei.
Solutia pentru garnituri sanatoase si gustoase .... pregatite asiatic!
Dar sa vedem cu ce m-am distrat azi (practic, cand cititi articolul, e de fapt ... ieri!).
Ingrediente pentru 2 persoane:
1 muschi de porc de cca 450 g
2 linguri de ulei de masline
1 lingura de ulei de arahide (sau de floarea soarelui)
1 lingurita de ulei de susan
1/2 ardei gras rosu
1/2 ardei gras galben
1/2 ardei gras verde
10-15 ciuperci "Urechi de lemn" uscate
1/2 de cana de vin alb sec
4 catei de usturoi
2 cm de ghimbir ras
1/2 ardei iute rosu tocat marunt
1/2 ardei iute taiat rondele pentru decor
2 fire de lemon gras (sau 2 lingurite de lemon gras din borcanas)
1 lingurita de miere
1 lingurita de amidon - dizolvat in 2 linguri de apa
2 linguri de seminte de susan
Preparare:
Pentru inceput, trebuie sa incepem cu prepararea sosului.
Intro craticioara turnam vinul si-l punem pe foc. Cand incepe sa fiarba, introducem lemongrassul tocat marunt sau 2 lingurite de lemongras din borcanele care inca se mai gasesc in Mega Image. Lasam pe foc mic sa fiarba si sa scada.
Intre timp, putem sa punem ciupercile "Urechi de lemn" la hidratat, intrun bol in care le-am pus si peste ele am turnat apa fierbine. Le lasam cel putin 30 de minute. Putem sa punem pentru hidratarea lor si apa rece, dar in aceste conditii trebuie sa le tinem cel putin o ora si jumatate.
Acum putem pune si semintele de susan la prajit. Intro tigaita mica incinsa, fara sa punem vreun produs de prajire (uleiuri), punem semintele si prajim scurt, max 30 de secunde, prin amestecare continua. Semintele incep sa "sara" din tigaita in clipa in care sunt prajite. Dam la oparte tigaita, amestecam in continuare semintele ca sa nu se arda si punem deoparte tigaita cu susanul prajit.
Ne indreptam atentia din nou catre sos. Daca a scazut cam la jumatate din volumul initial, luam o strecuratoare si trecem prin ea vinul si lemmongrassul. Ne trebuie pentru sos doar lichidul cu arome nu si partile "mai tari." din care l-am facut. In acest moment il ingrosam. Si il ingrosam cu amidonul care l-am dizolvat in apa. Punem cam 2-3 lingurite si amestecat pe foc inca 1 minut. Dam deoparte sosul. In acest moment putem adauga mierea. Ea nu trebuie fiarta, dar o putem introduce intrun lichid fierbinte. Amestecam foarte bine pana la omogenizare. Acum putem sa gustam din sos. Si daca il vreti mai dulce sau mai acrisor, va adaugati elementele necesare pentru gust (pentru gustul mai acrisor, puteti folosi zeama de limeta sau chiar coaja rasa de limeta, pentru un gust mai dulce, desigur va puneti mierea).
Deci, sosul e gata! Il punem deoparte.
Aprindem cuptorul si-l incingem la 240ºC.
Luam muschiuletul de porc, il curatam de toate partile care contin grasime, il taiem in doua parti egale (eu l-am taiat in 2 parti egale dupa ce am eliminat "capul" muschiului care era mai mare si plin de grasime). Dupa ce l-am curatat bine, l-am introdus in randul bucatilor ce urmeaza sa fie gatit! Si desigur, v-ati dat seama ca portia cea mare e pentru baiatul meu Cristi!
Incepem sa ne ocupam de garnitura. Eu am facut garnitura din ardei grasi cu ciuperci. Asa ca am taiat ardeii juliene, iar ciupercile le-am taiat in bucatele mai mici (si asta pentru ca, am nimerit acum un lot de ciuperci care dupa hidratare chiar s-au facut mari de tot, nu ca primul plic care l-am avut si erau cam pricajite ciupercile care se obtineau).
Tocam usturoiul, ghimbirul, ardeiul iute.
Incingem un wok in care am pus ulei de arahide (sau de floarea soarelui) si introducem cele trei elemente esentiale ale bucatariei asiatice: usturoiul, ghimbirul si ardeiul iute rosu.
Le calim 30 de secunde. Atat cat trebuie ca ele sa-si lase aromele in ulei. Acum putem pune ardeiul gras taiat julien. Amestecam compozitia maxim 2 minute.
Intre timp e bine sa ne uitam si ce mai face muschiuletul nostru din tigaie.
Il intoarcem si pe partea cealalta si-l prajim pana prinde o crusta maronie frumoasa.
Acum putem sa-l punem la cuptorul incins in prealabil la 240ºC.
Garnitura e aproape gata. Punem si ciupercile, ca sa le incalzim si dupa alte 30 de secunde in care amestecam continuu toate ingredientele, adaugam uleiul de susan (pentru aroma, uleiul de susan nu se foloseste pentru prajit!) si semintele de susan si amestecam in continuare.
Dupa ce au trecut maxim 15 minute, scoatem carnea din cuptor (aici e o chestie de evaloare a timpului de coacere, in functie de cuptorul fiecaruia!).
Carnea e frumos rumenita! Garnitura e crocanta si aromata, sosul e gros si aromat. Incepem montarea farfuriilor.
Punem garnitura de legume cu susan, bucata de muschi de porc, prajita si coapta in cuptor, si stropim carnea cu sosul de lemongrass si miere.
Garnisim cu ardei iute feliat si frunze si crengute de cimbrisor (pentru culoare).
Nu uitati ca eu nu folosesc patrunjel!
Muschi de porc la cuptor cu garnitura in stil asiatic .... Done!
POFTA BUNA!

Articol recomandat de icrenegre.blogspot.com