Muschi Cu Sos De Ardei Iute Si Ceapa Rosie Marinata
articol scris de casutalaurei blog casutalaurei.blogspot.com
Reteta originara era cu muschi de porc dar eu, la dieta find, am preferat muschiul de vitel. Am adaptat o reteta din Good Food. Adaptat in sensul ca mie mi se pare a fi o reteta….de resturi, adica mai ai niste carnica de la friptura, de la gratar si vrei sa o prepari intr-un mod diferit de cum ai preparat-o anterior. Si atunci, foarte simplu, poti s-o transformi in ingredientul cheie al unui sandvis savuros sau al unei tortillas ca in aceasta reteta. Eu n-am folosit tortillas din motive de dieta (desi ulterior am aflat si ca exist tortilla Dukan), a fost gustoasa si, zic eu, si sanatoasa. Mare parte din savoare, sta in arome si condimente, asa ca nu va sfiiti sa gustati ca sa adaptati gustul propriilor preferinte. Ne trebuie
- carne de porc sau vita – preferabil carne slaba, muschi – eh, dar acum ce aveti, sa nu mai facem mofturi
- 2 cepe rosii
- 8 catei de usturoi
- pasta de rosii sau 6 rosii de marime medie
- 2 linguri pasta de ardei
- 2 linguri praf de chilli
- 3 linguri zahar brun (Eu am folositt indulcitor)
- 2 lime
- frunze de coriandru
- tortilla moi
Conform retetei originare, intai pregatim carnea: o ungem cu nitel chilli, oregani, zahar, piper si sare si o bagam la cuptorul deja incins. Eu v-am spus, cel mai bine e sa incercati aceasta reteta cand aveti niste resturi de la o cina sau pranz copios. Oricum maruntiti carnea, eu am preferat sa o tai fasii foarte subtiri cand e gata de pus in sosul pe care il vom pregati imediat.
Luam cele doua cepe rosii si le curatam. Pe una din ele o taiem in felii mai groase, pe cealalta in felii subtiri, foarte subtiri. pe aceasta din urma o vom marina intr-un bol, adaugand peste ea sucul de la o lima, putin oregano, putina sare si putin piper. Punem deoparte pana se inmoaie.
Intr-o tigaie non-aderenta, punem la prajit ….fara ulei usturiul nedecojit. Cand se innegreste, il luam de pe foc si-l curatam. Incingem in tigaie uleiul si punem ceapa taiata felii mai groase, pasta de rosii (sau rosiile daca aveti), pasta de ardei, o lingurita praf de chilli, o lingura de zahar, putin suc de lime. Asezonam cu sare si piper.
E momentul sa punem si carnita, mai adaugan nitica apa (daca e cazul) si lasam sa fiarba acoperit vreo zece minute.Scurgem ceapa bine si o servima alaturi de carnita in sos fie pusa intr-o chifla ca sandvis, fie invelita intr-o tortilla (niste salata si castravete pe acolo nu strica sa adaugati), fie cu paste, fie cu mamaliga, fie cu ce credeti voi ca i-ar mai sta frumos. Sa ne fie de bine!