Musaca Dietetica Cu Piure De Cartofi
articol scris de Ionela blog ioana-retetecalamamaacasa.blogspot.com
Aceasta reteta de musaca este una pe cat de delicioasa, pe atat de sanatoasa! Asta pentru ca folosim cartofi fierti, nu prajiti, si pentru ca jumatate din cantitatea de carne este de fapt soia, granule.
Avem nevoie de:
1. 500 gr. carne amestec porc-vita (dar poate fi doar de porc sau doar de vita)
2. 2-3 cepe
3. 1 pachet de soia granulata
4. piure de cartofi din 1,5 kg cartofi
5. 3 linguri pasta de tomate
6. condimente (sare, piper, foi de dafin)
7. verdeata (patrunjel, marar)
8. telemea de oaie sau de vaca.
Se face un piure de cartofi astfel: se fier cartofii cubulete (eu i-am fiert intregi pentru ca am o scula buna de pisat cartofii, un zdrobitor urias, adus de mama din Italia, pe care am vrut sa-l incerc). Se scurge apa, se zdrobesc cartofii si se adauga 1/2 pachet unt sau margarina (daca nu aveti, puteti adauga 50 ml ulei incins), care se asezoneaza cu 1 pahar de lapte (cat cere compozitia, care trebuie sa fie mai moale). Se adauga sare si se amesteca bine.
Pentru sos procedam astfel: ceapa se taie marunt si se pune la calit în doua linguri de ulei. Se adauga carnea, un pahar de apa, condimentele si pasta de tomate (desfacuta într-un alt pahar de apa). Sosul trebuie sa fiarba putin (5-10 minute), pană se leaga. Se adauga verdeata si se stinge focul. In paralel se fiebe soia conform cu indicatiile de pe plic, dupa care se pune la scurs. Cand sosul de carne este gata, se amesteca su soia.
Se monteaza musacaua astfel: se unge cu ulei un vas si se tapeteaza cu pesmet. Se aseaza un strat de piure si se niveleaza. Se asează al doilea strat, care este sosul, dupa care se mai asează un strat de piure. La sfarsit, se rade branză din plin deasupra si se da la cuptor 20-30 minute. Se serveste deopotriva calda sau rece.