Musaca De Vinete
Sursa Musaca de vinete
articol scris de Dulceata_de_trandafi blog dulceatadetrandafiri.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Din cate am aflat de pe vastul internet, cuvantul musaca provine din limba araba si inseamna "servit rece". Deoarece musacaua arabeasca nu se serveste in "straturi", se considera ca tipul de musaca pregatit cu precadere in zona Balcanica este de provenienta greceasca. Indiferent de originile sale, servita calda sau rece, pregatita cu cartofi ori vinete, musacaua este pe lista preferintelor mele. Imi amintesc si astazi cu pofta si nostalgie de musacaua pe care o gatea strabunica mea.
Ingredientele sunt pentru 4 portii, deci vei avea nevoie de un vas destul de mic (aprox 20/20cm):
- 500 gr carne tocata din piept de pui
- 500 gr de vinete (cam 2 vinete mai marisoare)
- 1 ceapa mare
- 2 linguri bulion
- 400 gr de rosii (cam 4-5 bucati adica)
- 50 ml ulei de masline
- 1 legatura patrunjel
- 1 legatura marar
- piper, boia dulce, oregano, busuioc, sare
Asa cum spuneam si la ghiveciul de legume, vinetele trebuie sa fie lucioase si tari si mai degraba lunguiete. Se spala, se sterg cu un servet de hartie, se taie rondele de 6-7 mm, se pun in tava cuptorului, se ung cu putin ulei si se dau la cuptor, la 180 de grade pentru 20 min.
Intre timp, tai rosiile rondele. Tai si ceapa marunt si o pui la calit in 2-3 linguri de ulei. Cand devine sticloasa, se adauga carnea tocata. Se lasa cateva minute, amestecand din cand in cand iar apoi se adauga bulionul, verdeata tocata si condimentele. Lasi pana cand carnea arata facuta si zeama a scazut, apoi dai la o parte de pe foc.
Scoti vinetele din cuptor si asezi intr-un vas uns cu putin ulei un strat de vinete, peste vinete jumatate din cantitatea de carne tocata, un strat de rosii rondele, restul de carne tocata, un strat de vinete si inca unul de rosii. Apoi dai totul la cuptor, la 190 de grade, pentru o 1h-1h30, pana incepe sa se zbarceasca stratul de rosii de la suprafata. Pofta buna!