Musaca De Cartofi Si Curcan
articol scris de furnicuti blog furnicuti.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
O mancare foarte potrivita pentru iarna, cand legumele autohtone sunt mai putine, ca despre alea turcesti nu am o parere prea buna, motiv pentru care incercam sa le evitam. Musacaua poate fi pregatita cu felii de cartofi sau, mai simplu, cu piure de cartofi. Dar noi preferam varianta cu cartofi feliati, asa ca pe aceasta v-o aratam :) Alta varianta ar fi cu vinete, dar asta la vara, si oricum s-ar numi musaca cu vinete, nu cartofi :) La capitolul carne, am ales curcan, dar merge la fel de bine preparata cu pui sau porc.
Pentru 5-6 portii am folosit:
- 1,5 kg cartofi
- 1 kg piept de curcan dezosat
- 2 cepe maricele
- 2-3 oua
- 4-5 linguri suc de rosii
- 3 linguri de ulei
- cate putin cimbru, boia, oregano
- sare, piper
Punem cartofii necuratati, bine spalati de pamant, la fiert intr-o oala cu suficienta apa. Dureaza vreo 20 de minute, la foc potrivit pentru ca sa se patrunda aproape complet. Nu e nevoie sa fie fierti cu totul, pentru ca vor mai sta si la cuptor. Dupa ce stingem focul, ii scurgem si ii lasam sa se racoreasca.
Intre timp pregatim umplutura: incingem uleiul si calim ceapa tocata marunt vreo 2-3 minute, pana se coloreaza putin. Adaugam carnea tocata, condimentam si amestecam des, pana se coaguleaza, iar apoi mai calim vreo 10 minute, completand cu apa daca e nevoie. Lasam si carnea sa se raceasca si amestecam un ou in compozitia de carne.
Curatam cartofii de coaja si ii taiem rondele groase cam de 0.5 cm. Ungem un vas cu putin ulei, asezam un strat de cartofi, un strat de carne si un strat de sos de rosii, apoi alt strat de cartofi. La noi cam asta a fost tot, pentru ca tava pe care am folosit-o era incapatoare si putin inalta, dar daca aveti mai multe straturi, pastrati aceeasi ordine si incheiati cu un strat de cartofi. Dam musacaua la cuptor, la 180 - 200 de grade cam 20 - 30 de minute, pana scade lichidul. Turnam pe deasupra 1 sau 2 oua batute ca pentru omleta si mai coacem cateva minute, pana se rumeneste si acest ultim strat.
Avem grija la taiat, ca sa se vada frumos straturile si avem o mancare satioasa cu aproximativ 125 calorii la 100 de grame.