Murfatlar. Trecut, Prezent, Viitor.
articol scris de wineandknives blog wineandknives.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
saptamana trecuta, la invitatia celor de la murfatlar, am participat la evenimentul prin care, liderul pietei de vin si-a anuntat intentia de a intra serios pe segmentul vinurilor premium si super premium. solutia aleasa de ei a fost aducerea celui mai medaliat vinificator roman, razvan macici(foto stanga).
prima mutare a lui macici, a fost infiintarea unei micro-crame unde se vor vinifica varfurile de recolta. sortarea strugurilor se face manual iar vinurile vor evolua in butoaie de stejar romanesc. directorul general cosmin popescu(foto centru) a dezvaluit investiti de peste jumatate de milion de euro in micro-crama, investitii care inca nu s-au finalizat.
cine este razvan macici? este seful cramei nederburg, cel mai mare jucator de pe piata vin din africa de sud, podgorie de dimensiuni similare cu ale murfatlarului. are peste 17 vinuri cu peste 90 de puncte parker. se remarca cu cateva vinuri care fac punctaj maxim, 100 de puncte, in competitii importante ale etmisferei sudice. in 2009 castiga shiraz du monde si are un vin in primele 10 la muscat du monde 2009.
un moment emotionant a fost predarea stafetei de catre alexandru canariov (foto dreapta) lui razvan macici dupa 47 de ani in care a facut vinuri la murfatlar. ultima sa creatie, un shiraz de exceptie in editie limitata - M1, a fost vinul pe care l-am primit in dar si pe care l-am degustat/baut la cina-de-dupa-vizita.
la eveniment au participat ziaristi, realizatori de emisiuni tv, blogeri si oameni apropiati de industria vinului. cu mic cu mare am fost invitati sa intram in vie si sa ajutam la culesul primei parcele de struguri destinata micro-cramei.
insa prima ladita a adus-o la remorca chiar brand managerul murfatlar, daniel negrescu.
am plecat apoi din vie si am urmat traseul strugurilor. am ajuns la mesele de sortare manuala,
apoi am intrat cu totii in micro-crama,
apoi am intrat cu totii in micro-crama,
unde dan bundur, seful diviziei premium murfatlar - wine soul,
ne-a condus spre vinoteca cramei.
pentru degustare gazdele au ales un muscat ottonel din '86 vinificat in dulce.
vinul s-a dovedit o alegere minunata si a fost unanim apreciat. de culoare galben-aurie vinul este inca pe o panta ascendenta datorita aciditatii sale bune care tine bine in frau cele 70g de zahar. cei prezenti l-au comparat cu un sauternes de exceptie.
dupa lunga vizita prin crama am ajuns intr-un final la restaurantul crama murfatlar, restaurant aflat undeva in mijlocul viei unde gazdele noastre ne-au asteptat cu berbecuti la gratar, pastrama de oaie si saramura picanta de crap.
companie la minunatele bucate ne-a tinut shyrazul M1, medaliat cu aur la bruxelles 2011 si niste lautari priceputi, cum rar mai gasesti in zilele noastre.
vinul este o editie limitata de 3756 de sticle (pret aproximativ 50-60 de lei. va voi povesti despre el intr-un post separat, pentru ca merita) si dupa petrecerea care s-a prelungit pana tarziu in noapte cred ca s-a imputinat serios :))
nu pot decat sa le multumesc gazdelor noastre pentru invitatie si sa astept cu sufletul la gura creatiile celui care a facut vinul oficial la cupa mondiala de fotbal din 2010, razvan macici.