Muraturile, Averea Din Camara
articol scris de evanescence blog stildeviatasanatos.wordpress.com
Pesemene gospodinele trudesc din greu in aceasta perioada, caci vremea rea se arata. Iarna ameninta ca vine, iar camara trebuie umpluta cu muraturi care mai de care mai gustoase.
Va marturisesc ca ador gogonelele pentru gustul acru-dulceag, conopida murata, ador sa le vad cum stau cuminti in borcanele si cer sa fi servite in zilele reci de iarna .
Sunt aspectuoase, delicioase si foarte sanatoase. Primul lucru care imi vine in mine este vitamina C pe care o contin aceste comori din camara. Iar acest antioxidant puternic stimuleaza sistemul imunitar. Un adaos de vitamine si minerale vin din ierburile, condimentele pe care le adaugati. Din pacate, persoanele care sufera de gastrita si ulcer, afectiuni ale stomacului trebuie sa aiba grija. Se mai pot servi muraturi conservate cu sare, totusi cereti sfatul medicului, iar muraturile conservate pe baza de otet sunt interzise pentru acesti suferinzi.
Totusi, de ce ar trebui sa consumam muraturi? Pentru ca sunt delicioase, sanatoase, contin vitamine, minerale, previn cancerul, au fibre ce regelaza digestia-previn cancerul de prostata si colon, se banuieste ca previn hemoroizii, au antioxidanti ce inlesnesc actiunea radicalilor liberi, dar si pentru ca avem nevoie zilnic de legume.
Care sunt mai bune? Sa fie cele cu otet, ori doar cele cu sare? Fiecare are beneficiile sale. Sarea distruge microbii intestinali, iar acidul lactic, format prin fementare, reduce colesterolul. Otetul remineralizeaza, stimuleaza sistemul imunitar. Semintele de mustar, adaugate in muraturi ajuta digestia, usturoiul stimuleaza sistemul imunitar, previne raceala, gripa, infectiile, asemenea si ceapa, mararul vindeca organismul.
Totusi, persoanele care sufera de probleme digestive, ori cardiace trebuie sa inteleaga ca nu au voie.