contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Muraturi

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
La noi in casa se pun muraturile cu o reteta standard. Adica la fiecare litru de apa se adauga o lingura plina de sare grunjoasa, fara iod (neaparat fara iod, pt ca altfel se inmoaie legumele).

Apa cu sare se pune la fiert, legumele se spala si se zvanta de apa, apoi se pun la borcan sau la butoi, dupa caz,


impreuna cu bucati de telina - radacina, frunze de telina, rondele de morcov, catei de usturoi, vrejuri de marar, optional cate un ardei iute, pe ici, pe colo, cine are preferinta pt condimente puternice.
Uneori punem si cate o crenguta de visin, ca avem in curte, dar de data asta nu am mai hăcuit copăcelul că şi aşa toată vara l-au ciuntit vecinii de bloc.


In butoiul cu pepeni taica'meu a pus si gogonele, ca lui ii plac rosiile murate si coapte, care te pişcă de limbă de sifonate ce sunt când le mănânci la o friptură de porc la grătar, iarna. :)
Apa cu sare trebuie sa fie clocotita cand se pune peste legume, asadar aici e nevoie si de atentie ca sa nu se sparga borcanele. Eventual puneti o lama de cutit sub borcane.

Dupa ce le umpleti lasati-le fara capac sau celofan o zi sau doua, pentru ca legumele vor mai absoarbe din apa, si atunci va trebui sa completati, cu apa tot fierbinte, ca si prima data. Cand nu mai scade apa deloc, atunci capsam borcanele mici, iar pe cele mari le legam cu celofan la gura dar mai inainte punem doua beţe curate, sub forma de cruce peste legume, sprijinite de peretii borcanului, in asa fel incat muraturile sa nu se ridice deasupra apei sarate. Dupa aceea le ducem la boxa, adica la loc uscat si racoros, unde se vor mura pana la iarna cand vor fi consumate.

P.S. Scuzati decorul din pozele cu butoiul de pepeni. Datorita dimensiunilor, operatiunile s-au desfasurat direct in boxa, alaturi de batrana (si stricata) bicicleta a lui taica'meu :))