Muraturi Asortate
articol scris de valentinaghidculinar blog valentinaghidculinar.blogspot.com
Ingrediente:
6 kg pepenasi verzi
2 buc.conopida
3 kg ardei capia rosu
o telina
jum kg morcov
2 legaturi frunze telina
o legatura marar uscat
2 legaturi tarhon uscat
5 crengute visin
4 legaturi hrean
Pentru saramura :
0 lingura si jumatate sare mare grunjoasa la 1 l de apa,
10 buc. foi de dafin
o lingura piper boabe
0 lingura boabe de mustar
o lingura boabe coriandru
Cantitatile se pot mari in functie de necesitate.
In cazul in care nu este destul de racoare in locul unde doriti sa depozitati muraturile , puteti adauga in saramura putin conservant.
Mod de preparare:Deasupra se pun scandurele pentru a-i presa sa stea acoperiti in totalitate de saramura.
Daca incep sa fermenteze,se va forma putina spuma deasupra atunci va trebui sa vanturati muraturile cu un furtun,pentru a agita tot lichidul. Vanturarea se va face la 4-5 zile timp de o luna sau cat dureaza fermentarea si pe urma la 2-3 saptamani pentru a nu mai da voie sa se formeze floare la suprafata si sa ramana saramura limpede.
Pepenasii se sterg cu o carpa umeda, se lasa putin la zvantat,dupa care se vor taia felii groase cat degetul.
Ardeii capia se sterg,iar conopida se spala,se lasa la zvantat, dupa care se desface in buchetele.
Pe fundul butoiului si al borcanului am pus mai intai cateva frunze de telina,crengute de visin,marar si tarhon, felii de morcov, telina si hrean,iar apoi un rand de pepenasi,conopida,ardei si din nou frunze de telina,crengute de visin ,marar si tarhon,felii de morcov,telina si hrean .
Intre timp se pregateste saramura : o lingura si jumatate sare la 1 l de apa si condimentele mai sus mentionate.Cand sarea este foarte bine topita se toarna saramura calda peste pepenasi si se inchide ermetic butoiul, borcanul.