contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Muraturi Asortate

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

   Uitasem sa postez aceasta reteta si ar fi pacat sa nu v-o impartasesc pentru ca dupa ea fac de ani de zile niste muraturi asortate foarte bune, pline de arome si gusturi intrepatrunse...
   Reteta de muraturi asortate este foarte simpla, accesibila fara nici o greutate  tinerelor gospodine iar rezultatul este garantat si deosebit...
Ingrediente:

-5 kg varza,
-5 kg conopida,
-3 kg gogonele,
- 3-4 kg castraveti,
-telina radacina si frunze,
- 1 kg morcov,
- 3-4 bucati ceapa uscata,
-7-8 foi de dafin,
- un plic boabe de piper,
- un plic boabe de mustar,
-o cana de otet de vin de 9 gr,
-o cana de sare neiodata,
-13 cani apa,

Preparare:


  Se spala legumele, varza se taie in sferturi sau jumatati, in functie de marime, conopida se desface in buchetele, morcovii, ceapa si telina se curata si se taie rondele sau betigase. Se aseaza in borcane mari sau bidoane, in straturi alternative.
  Cu  aceeasi cana se masoara sarea, apa si otetul si se pun la fiert int-un vas. Adaugam piperul, mustarul si foile de dafin si lasam sa dea in clocot. Dupa ce am inchis focul se acopera vasul si se lasa sa se racoreasca  asa ca sa se pastreze aromele.
Pentru aceste cantitati de muraturi asortate amestecul de otet, sare si apa se repeta cam de trei ori, in functie de cat de bine ati reusit sa le aranjati. Lichidul trebuie sa acopere complet legumele.
  Dupa ce s-a racorit putin, lichidul se toarna peste muraturile asortate si se invelesc vasele sa se raceasca treptat. Se tin la cald, in bucatarie 2-3 zile pana gogonele capata culoare galbuie. Altfel, tinute la rece nu vor fermenta si vor capata un gust neplacut. In acest moment lichidul este tulbure si albicios la culoare.
  Daca doriti muraturi asortate cu ardei, acestia fiind mai sensibili trebuie sa ii spalati, sa ii intepati usor si sa ii presarati din belsug cu sare, lasandu-i asa pana a doua zi. Asta ii ajuta sa ramana tari si sa nu se inmoaie in aceasta zeama in care otetul este destul de diluat. Eu prefer sa ii fac separat, dupa alta reteta.
  Cantitatile le puteti ajusta dupa preferinta asa incat muraturile asortate sa contina mai mult ceea ce va place. La noi varza si conopida sunt pe primul loc si de aceea si cantitatile mai mari.
  Daca doriti ca muraturile asortate sa ramana mai putin acre puteti interveni cu 2-3 pliculete de conservant, dupa ce si-au luat bine sarea si otetul adica nu mai devreme de 7-8 zile.