contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Muraturi Asortate : Gogonele, Pepeni,castraveti, Varza, Conopida....toate Doar In Saramura

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Anul acesta  a fost  un an extraordinar, ar fi mare pacat sa nu punem  muraturi .Am primit , de la cuscrii mei, un sac cu lebenite numai bune de murat, am avut si noi pusi la  gradina  si azi  m-am hotarit sa pun muraturile. Am fost de dimineata  in piata si am luat de toate, le-am pregatit, astfel : 
varza  de toamna, alba si rosie, taiata  in 4  

 conopida alba si frumoasa, desfacuta in buchetele

 morcov frumos si proaspat, taiat rondele 
 hrean curatat si despicat in 2 sau in 4, depinde de cit de mare este radacina
 telina curatata si taiat in felii groase 
 gogonele  potrivite ca marime, verzi dar si pirguite 
 pepeni rosii numai buni de pus  in butoi, cam de 1 kg fiecare
 ardei  capia, curatati si taiati in 2
 castraveti , nu foarte  mici, spalati bine
 muratoarea propriu zisa :la  1 l de apa,, se pun 25 de grame sare neiodata grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, frunze de telina, frunze de visin, marar si cimbru uscat  - pentru un butoi de 80 de litri, am facut  40 de litri de  zeama - toate acestea se pun la foc, din momentul in care fierb  se lasa  sa clocoteasca 5 minute , apoi se lasa sa se domoleasca  5 minute si apoi se rastoarna peste  toate legumele cladite in butoi. 
 catei de usturoi curatati si taiati in 2  
 butoiul minune, cu gura larga, sa poti pune si scoate orice  doresti
 Se incepe cladirea: pe fundul butoiului, se incepe cu varza , castraveti , gogonele  si se continua cu toate celelalte. Avantajul este ca   pe linga pepenasi, toate celelalte se aseaza singure .
 La sfirsit se pun si boabe de mustar .

Se tine  butoiul in bucatarie  timp de 10 zile, la clad, ca sa  inceapa fermentarea. Daca se da imediat la rece, gogonelele nu vor mai  fi bune , dulci si acidulate ci amarui, asa ca, musai 10 zile de lasat in bucatarie.