Muhammara
Sursa muhammara
articol scris de wineandknives blog wineandknives.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
partea cea mai frumosa atunci cand calatoresti e ca descoperi chestii de care nici nu banuiai ca exista sau de care auzisei insa mancasei niste variante care nu faceau cinste preapratului cu pricina. bunaoara muhammara care este o pasta de ardei copti imbogatita cu nuca, pesmet, ardei iuti si condimente.
de intalnit m-am mai intalnit eu cu muhammara asta insa am trait tot timpul cu impresia ca e un fel de bulion cu nuci, cam searbad si fara niciun haz. ei bine, istanbulul avea sa-mi schimbe drastic pareerea despre aceasta minunatie de dip pe care il asemui ca importanta cu prezenta unui alioli la o masa iberica.
practic muhammara se aduce la masa ca sa insoteasca un kebab, o bucata de carne insa cel mai des este mancat cu pita calda si intotdeauna trebuie suplimentat cu mult inainte sa se ajunga la carne. gustul e usor dulce, usor afumat de la ardeii copti iar pe masura ce mananci apare o usoara iuteala placuta care te face sa mai iei un dumicat. nuca contribuie si ea la plinatatea gustului si la senzatia de dependenta.
retete sunt zeci insa eu am mers aproape la sigur pentru ca am incercat reteta unei bloggerite rusoaice, stabilita de multi ani in istanbul care are a sa retetea de la mama-soacra - turcoaica get-beget. mai mult decat atat bloggerita noastra de la delicious istanbul a testat reteta de zeci de ori in restaurantul pe care ea insasi l-a deschis. va invit sa-i cititi blogul daca vreti tips and tricks despre istanbul. eu asa am facut si am gasit numai sfaturi foarte bune.
ca sa nu mai lungim povestea va sfatuiesc sa luati niste paine buna, un pahar de vin alb sec bine racit si sa-i dati drumul la treaba. pofta buna.
muhammara
ingrediente:
- 1 kg de ardei capia
- 60 g pesmet(paine uscata data la robot) - sau mai mult daca vreti pasta mai groasa
- 100 g nuci maruntite la robot
- 40 g pasta iute de ardei - vezi aici despre ce este vorba
- 25 g pasta de tomate/bulion gros
- 3 linguri de ulei de masline extravirgin
- 1/2 lingura de concentrat (melasa) de rodii
- 1 catel de usturoi
- 1/4 lingura din fiecare: menta uscata, cumin, coriandru macinat
metoda de preparare:
- 1/2 lingurita de sare fina de mare
- coace ardeii la cuptor sub broiler timp de 25 de minute la 250 grade
- curata-i de pielta, cotoare si seminte
- pune ardeii intr-un robot impreuna cu toate ingredientele de mai sus
- amesteca temeinic pana devine o pasta fina
- potriveste de sare