Mucenici Muntenesti
articol scris de camelia.blog.gustos. blog camelia.blog.gustos.ro
4 pungi de mucenici
2 portocale (coaja de la ele)
1 lamaie (coaja de la ea)
4 plicuri de zahar vanilat
2 esente de rom
200g miez de nuca
scortisoara (pe care am uitat s-o pun in poza)
1kg zahar
Se desfac pungile cu mucenici si se pun in tava de la cuptor in cuptor ca sa se mai usuce un pic, apoi se pun in 6 litri de apa clocotita si se lasa sa fiarba 10-15 minute.
Dupa ce au fiert se pune zaharul si se mai lasa sa dea cateva clocote. Se lasa la racit. Dupa ce compozitia s-a racit se pune coaja rasa pe razatoarea mica de la cele 2 portocale, coaja rasa tot pe razatoarea mica de la lamaie, esentele de rom si zaharul vanilat. Apoi se pun nucile date prin masina de tocat si scortisoara dupa gustul fiecaruia.
Cand eram mai tanara optuletele le faceam din aluat de taitei cu masina speciala, dar acum nu mai am timp. Pacat. Ieseau foarte frumosi, dar trebuiau facuti cu cateva zile inainte ca sa se usuce. Imi iau angajamentul ca la anul voi face cu aluat facut de mine (dar cu ou).