contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Mucenici Muntenesti (fierti)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 



...adica fierti in zeama de scortisoara, foarte yummy!!! :P
Va aduc maine si varianta "dospita", adica mucenicii moldovenesti (stiu, mucenicii se fac in data de 8 martie, iar in 9 martie se consuma, dar eu i-am facut mai repede pentru a va servi drept inspiratie)
Va previn ca este prima data cand ii prepar, asa ca daca am gresit pe undeva, aveti mila :)))
Astept cu drag sfaturile voastre :)
Despre aceasta frumoasa traditie, puteti afla mai multe aici: Sfintii 40 de Mucenici
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 500 g. faina
- 250-280 ml. apa
- 50 ml. ulei
- sare
Pentru zeama de scortisoara:
- 3 litri apa
- 8-10 linguri zahar
- 2 pliculete zahar vanilat
- 4 lingurite cu varf de scortisoara
- coaja rasa de la o lamaie
- 2 cesti de nuca macinata
Mod de preparare:
Se pune faina intr-un castron, iar in mijloc se toarna uleiul, apa calduta si un praf de sare:

Se framanta pana se obtine un aluat moale, timp de 20 de minute.
Rezulta un aluat foarte maleabil, deloc lipicios...ce mai, un aluat super, pe care l-am framantat cu mainile ( n-a fost usor, dar mi-a placut :D ) si pe care l-am izbit de masa timp de cca. 10 minute...dupa care m-am plictisit :)))

Se lasa apoi sa se odihneasca (sarmanu' :P), pe o planseta infainata, timp de cca. 10-15 minute:

Se intinde aluatul, nu foarte subtire, si se stanteaza opturi cu o forma speciala:


Se aseaza pe o tava (mare) tapetata cu hartie de copt si se lasa la uscat cca. o ora. Ideal ar fi sa ii lasati pana a doua zi...

Ii puteti pune un pic si la cuptor, cum am facut eu (timp de 5-10 minute la foc mic, 150 grade C.)

Se pune apa la fiert intr-o oala mare, incapatoare. Se adauga zahar, zahar vanilat si coaja de lamaie (eu n-am mai pus coaja de lamaie fiindca nu-mi place asocierea citrice+scortisoara, dar si pentru ca nu am avut lamaie bio :P). Se adauga nuca macinata si scortisoara si se amesteca totul foarte bine...
...la mine s-a format, miraculos, un vartej de scortisoara :))

Cand zeama clocoteste, se pun mucenicii:

Se lasa la fiert cca. 30 de minute sau pana cand zeama capata un aspect de sirop (adevarul este ca eu i-am fiert mai mult, fiindca am vrut ca siropul sa fie gros :P)

Se servesc reci, presarati cu nuca si scortisoara:

La final de epopee, va aduc cateva poze foooarte edificatoare :P
Le-am facut in joaca, si initial nu am vrut sa le pun, dar m-am gandit ca poate vor fi, totusi, cuiva de folos ;)
Deci, daca nu aveti forma speciala de stantat opturi, faceti in felul urmator: se imparte aluatul in mici bucatele, si se ruleaza in suluri subtiri:

Se modeleaza opturi foarte mici, unind capetele aluatului:

...destul de migalos (pana impletesti 40 de bucatele te trec toate transpiratiile :P), dar merita!

P.S. Puteti face si asa: cand apa clocoteste adaugati mucenicii si ii lasati la fiert cca. 20-30 de minute. Se adauga apoi zaharul (si cel vanilat) si se mai fierb inca vreo 10 minute. Se servesc, reci, presarati cu nuca macinata si scortisoara.

Articol recomandat de savalaura.blogspot.com