Mucenici Muntenesti (fierti)
articol scris de savalaura.blogspot.c blog savalaura.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
...adica fierti in zeama de scortisoara, foarte yummy!!! :P
Va aduc maine si varianta "dospita", adica mucenicii moldovenesti (stiu, mucenicii se fac in data de 8 martie, iar in 9 martie se consuma, dar eu i-am facut mai repede pentru a va servi drept inspiratie)
Va previn ca este prima data cand ii prepar, asa ca daca am gresit pe undeva, aveti mila :)))
Astept cu drag sfaturile voastre :)
Despre aceasta frumoasa traditie, puteti afla mai multe aici: Sfintii 40 de Mucenici
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 500 g. faina
- 250-280 ml. apa
- 50 ml. ulei
- sare
Pentru zeama de scortisoara:
- 3 litri apa
- 8-10 linguri zahar
- 2 pliculete zahar vanilat
- 4 lingurite cu varf de scortisoara
- coaja rasa de la o lamaie
- 2 cesti de nuca macinata
Mod de preparare:
Se pune faina intr-un castron, iar in mijloc se toarna uleiul, apa calduta si un praf de sare:
Se framanta pana se obtine un aluat moale, timp de 20 de minute.
Rezulta un aluat foarte maleabil, deloc lipicios...ce mai, un aluat super, pe care l-am framantat cu mainile ( n-a fost usor, dar mi-a placut :D ) si pe care l-am izbit de masa timp de cca. 10 minute...dupa care m-am plictisit :)))
Se lasa apoi sa se odihneasca (sarmanu' :P), pe o planseta infainata, timp de cca. 10-15 minute:
Se intinde aluatul, nu foarte subtire, si se stanteaza opturi cu o forma speciala:
Se aseaza pe o tava (mare) tapetata cu hartie de copt si se lasa la uscat cca. o ora. Ideal ar fi sa ii lasati pana a doua zi...
Ii puteti pune un pic si la cuptor, cum am facut eu (timp de 5-10 minute la foc mic, 150 grade C.)
Se pune apa la fiert intr-o oala mare, incapatoare. Se adauga zahar, zahar vanilat si coaja de lamaie (eu n-am mai pus coaja de lamaie fiindca nu-mi place asocierea citrice+scortisoara, dar si pentru ca nu am avut lamaie bio :P). Se adauga nuca macinata si scortisoara si se amesteca totul foarte bine...
...la mine s-a format, miraculos, un vartej de scortisoara :))
Cand zeama clocoteste, se pun mucenicii:
Se lasa la fiert cca. 30 de minute sau pana cand zeama capata un aspect de sirop (adevarul este ca eu i-am fiert mai mult, fiindca am vrut ca siropul sa fie gros :P)
Se servesc reci, presarati cu nuca si scortisoara:
La final de epopee, va aduc cateva poze foooarte edificatoare :P
Le-am facut in joaca, si initial nu am vrut sa le pun, dar m-am gandit ca poate vor fi, totusi, cuiva de folos ;)
Deci, daca nu aveti forma speciala de stantat opturi, faceti in felul urmator: se imparte aluatul in mici bucatele, si se ruleaza in suluri subtiri:
Se modeleaza opturi foarte mici, unind capetele aluatului:
...destul de migalos (pana impletesti 40 de bucatele te trec toate transpiratiile :P), dar merita!
P.S. Puteti face si asa: cand apa clocoteste adaugati mucenicii si ii lasati la fiert cca. 20-30 de minute. Se adauga apoi zaharul (si cel vanilat) si se mai fierb inca vreo 10 minute. Se servesc, reci, presarati cu nuca macinata si scortisoara.