contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Mucenici Moldovenesti

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga



























9 martie
sursa: Jamila cuisine/16 buc
Maia: 2 cubulete drojdie 50 gr
         2 linguri potrivite de faina
         1 lgt zahar
         un praf de sare
       
Aluat; 1 kg faina buna
          450 ml lapte gras
          120 gr zahar
          3 oua de tara
          5 lg ulei
          2 plicuri zahar vanilat
          1 lgt coaja de portocale
          1 lgt coaja lamaie
Sirop: 300 ml apa
          150 gr zahar
          1 lgt coaja portocale
          esenta de vanilie si rom
Pentru uns: 1 ou + 1 galbenus
                 1 lg lapte
Decor: 2 lg miere
           1 lg apa calda
           200 gr nuca rumenita si macinata
           eu am facut cantitate dubla de sirop
Ingredientele se scot de la frigider cu cateva ore inainte sa ne apucam de aluat.
1) Punem drojdia intr-un bol mic si o maruntim. Adaugam peste ea zaharul, sarea si putin lapte cald.     Punem peste cele doua linguri de faina, amestecam, punem bolul sus si lasam 15 min la dospit.
2) Punem intr-un castron mare faina cernuta si la mijloc facem un gol mare in care punem ouale,         coaja de citrice, zaharul si maiaua crescuta.
3) Incepem sa amestecam incorporand usor faina de pe margini. Adaugam treptat si laptele caldut       nu  fierbinte. Spre sfarsit punem si uleiul cald si framantam 10-15 min. Punem aluatul intr-un vas     curat, acoperim cu un servet si punem sus la loc cald. Lasam la dospit 1-2 ore.
4) Scoatem aluatul pe blatul putin infainat si-l framantam doar cat sa iasa aerul din el.
5) Stergem blatul de faina, luam cate o bucata de aluat si o intindem in fir subtire pe care-l                impletim in doua apoi unim capetele.Rezulta un colacel rotund pe care-l incrucisam obtinand un 8.    La intinsul aluatului ne ajutam de ulei caldut intins pe palme ca sa nu se lipeasca aluatul de blat.
6) Asezam mucenicii in tava de aragaz tapetata cu hartie de copt, ii acoperim cu servet si-i mai           lasam la crescut 15 minute.
7) Programam cuptorul la 150 de grade pentru 15-20 de minute. Dupa ce au crescut ii ungem cu          amestecul de ou si lapte si-i dam la cuptorul incalzit  pana se rumenesc usor. Se face testul cu         scobitoarea si cand iese curata se scot imediat. Rezulta niste mucenici pufosi, aromati si delicioasi.
         
8) Punem la fiert apa cu zaharul lasam doua trei clocote, punem coaja de citrice si esentele, acoperim si inchidem focul. Strecuram lichidul de coaja de portocala si ungem ficare mucenic cu ajutorul unei pensule.
9) Ii lasam pe o tava sa se insiropeze bine, mie imi plac foarte insiropati. Puneti cam 2-3 linguri la un mucenic si daca mai trebuie mai adaugati. Eu am facut cantitate dubla de sirop pentru ca nu s-au insiropat suficient.
10) Ii ungem apoi cu mierea amestecata cu apa si presaram nuca peste.