Mucenici Moldovenesti
Sursa Mucenici moldovenesti
articol scris de simonaworld blog Simona's World
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Pana anul asta n-am facut niciodata mucenici moldovenesti... pe care de altfel i-am descoperit acum vre-o 10 ani, cand mi-a adus vecina Maricica de origine din Vatra Dornei :)
Dar cum vecina s-a cam mutat inapoi la Moldova, iar pe barbatul meu l-a luat pofta tocmai aseara tarziu, azi dimineata, la prima ora m-am apucat de treaba. M-am uitat pe ici, pe colo, si-am vazut ca se foloseste aluat de cozonac, si cum fiecare are o reteta de suflet, asa si eu am reteta mamei, cu care nu dau niciodata gres. Restul, am improvizat, si au iesit absolut deliciosi!!!
Si uite asa barbatul meu a sarbatorit Sfintii Mucenici cu vin rosu (sper totusi sa nu fie 40 de pahare :P) si mucenici moldovenesti!
Ingrediente:
1 kg faina alba de grau
4 oua de gaina mai micute
250 g zahar
500 ml lapte dulce de vaca
25 g drojdie proaspata
1 lingurita sare
coaja rasa de la o portocala
150-200 ml ulei
1 galbenus de ou
3 linguri lapte dulce
1 plic zahar vanilat
Sirop:
350 g zahar
500 ml apa
2 plicuri zahar vanilat
2 esente vanilie
Ptr. uns:
3 linguri miere calduta
nuca macinata
1 lingurita scortisoara
Mai intai, avem grija ca toate ingredientele trebuie sa fie la
temperatura camerei.
Laptele impreuna cu zaharul, sarea si coaja rasa de portocala le-am pus
pe foc, amestecand din cand in cand pana zaharul s-a topit. Am lasat amestecul
sa se racoreasca.
Faina am cernut-o cel putin odata.
Drojdia am dizolvat-o in putin lapte caldut, am pus un praf de faina,
si am lasat maia sa creasca, la loc caldut cca 10 minute.
Am pus drojdia calduta in mijlocul fainii, amestecand cu o lingura de
lemn, am adaugat laptele, ouale pe rand, iar la final am inceput sa incorporez
uleiul caldut, framantand bine-bine cca 20 minute.
Am acoperit aluatul cu o folie alimentara si cu un prosop de bucatarie,
si am lasat intr-un loc caldut, la crescut cca 1 ora, cand aluatul si-a dublat
volumul.
Pe planseta unsa cu ulei am format macinicii, facand soluri pe care
le-am rasucit, rezultand cifra 8. Am pus colaceii in tavi tapetate cu hartie de
copt si unse cu ulei, lasat spatiu intre ele ptr a nu se lipi la copt. Am lasat
la crescut 30 minute, apoi am uns colaceii cu amestecul de galbenus, lapte si
zahar vanilat.
Am dat tavile, pe rand, la copt, in cuptorul preincalzit, pentru cca 20
minute, la foc potrivit.
Cat colaceii au stat la copt, am pregatit siropul, fierband apa si
zaharul cca 5 minute de la primul clocot. Am oprit focul, iar cand amestecul
s-a linistit am adaugat esenta de vanilie (mergea si un pic de rom).
Mierea am pus-o la incalzit pe baie de abur.
Cand colacii s-au copt, i-am lasat putin sa se racoreasca, apoi i-am
trecut prin siropul caldut, i-am uns cu mierea calduta, i-am trecut prin nuca
macinata si i-am pudrat cu putina scortisoara.
Am asezat frumos colaceii intr-o tava, si am turnat usor siropul ramas.
Am lasat cca 1 ora sa-si traga siropul.
O bunatate au fost!!!
Va invit la un Mucenic si o canuta de vin de casa!!
Sa aveti pofta!!