Mucenici Moldovenesti
articol scris de divainbucatarie blog divainbucatarie.ro
9 martie este ziua celor 40de sfinti. In Moldova se prepara niste mucenici copti (sfintisori) care sunt atat de pufosi, insiropati si deliciosi, incat nu ii poti refuza.
INGREDIENTE:
Pentru aluat:
500 g faina
20 g drojdie
putina coaja rasa de lamaie
1 lingurita unt
1 lingurita zahar
1/2 lingurita sare
300 ml lapte
Pentru sirop:
1 ceasca zahar
1 ceasca miere
2 cesti de apa
1/2 lingurita esenta de vanilie
Pentru topping:
200 g nuci tocate
PREPARARE:
Preparam maiaua din drojdie, o lingurita zahar si una de faina. Dupa 10 minute o amestecam cu restul ingredientelor.
Vom obtine un aluat moale pe care il lasam sa creasca la loc caldut. Cand acesta creste (si va creste mult), il impartim in 8 bucati din care modelam rulouri, pe care le impletim sub forma de 8. Punem mucenicii intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Ii vom coace la 180°C timp de 45 de minute.
Cat timp acestia se coc pregatim siropul: fierbem apa cu zahar timp de 4-5 minute. Lasam sa se raceasca putin si adaugam mierea de albine. Cand mucenicii sunt gata ii scoatem din cuptor, ii lasam sa se raceasca putin, apoi turnam siropul peste ei.
Ii servim proaspeti, cu nuci presarate din belsug. Pofta buna!