Mucenici Moldovenesti…
articol scris de papalaile blog
Prima dată în viață când am făcut un aluat dospit a fost anul trecut de Mucenici, iar pe vremea aceea nici nu aveam mașina de făcut pâine. Aluatul l-am facut cu robotul de bucatarie si cu proriile-mi mâini. Am vrut tare mult să încerc să fac mucenici și am fost teribil de încântată de cât de buni au ieșit. Am mai facut și peste vreo 2 săptămâni pentru că Cip nu fusese în țară prima dată. A doua oară ne-am luat mașina de făcut pâine și toată treaba cu aluatul a fost mai puțin stresantă.
Să vă povestesc acum și cum fac mucenicii. Rețeta am găsit-o pe site-ul Iuliei de la Gourmandine.
Mai întâi am făcut cald în bucătărie ca să îmi crească aluatul frumos. În prima parte aluatul sta în mașina de făcut pâine, dar mai are de crescut și mai apoi așa că este bine să fie cald în bucătărie.
Ingredientele le-am pus în următoarea ordine în vasul mașinii: 125 ml lapte, 125 ml apă, 80 gr unt topit, 1 ou, 1 linguriță sare, 150 gr zahar și 550 gr făină amestecate în prealapil cu un pliculeț de drojdie uscată.
Am pornit mașinăria pe programul pentru aluat dospit și am așteptat. După ce a trecut timpul regulamentar, am mai lăsat aluatul vreo 20 de minute sa crească scoțând vasul din mașină și acoperindul cu prosoape de bucătărie. Când a arătat așa m-am declarat mulțumită.
Din totalul de aluat ar fi trebuit sa-mi iasă 20 de mucenici cam de 55 gr fiecare, dar eu nu am stat sa-i cântăresc și în final mi-au ieșit 18.
Aluatul l-am rpsturnat pe masa înfăinată si l-am mai modelat un pic. Mie mi-a ieșit un pic lipicios. Am rupt bucăți din el și am făcut suluri între palme.
La început a fost mai greu, cu timpul am căpătat antrenament și sulurile au devenit mai subțiri. fiecare sul l-am îndoit, am răsucit jumătățile si am făcut un cerc.
Am răsucit și cercurile o dată și au apărut opturile pe care le-am așezat în tava cu foaie de copt.
Așa aranjate se mai lasă o oră la dospit. Eu le-am lăsat doar 40 de minute pentru că deja erau crescute muuult.
Am batut un ou cu un strop de iaurt si am uns cu pensula fiecare mucenic în parte. Aveți grijă să nu fie rece nici oul, nici iaurtul pentru că n-or sa se înțeleagă deloc bine cu aluatul crescut.
La cuptor au stat cam 22 de minute la 180 de grade. Cînd i-am scos din cuptor i-am dat cu pensula cu sirop, sirop pe care l-am preparat așa: 300 ml apa, 150 gr zahar si niște coajă de lămâie. Trebuia apa cu zaharul să le pun pe foc, dar eu nu le-am mai pus. Am făcut siropul mai înainte și l-am lăsat asa, să se topească zaharul singur. După ce i-am insiropat un pic m-am culcat căci era 4 dimineața și eu nu mai puteam. Din cauza asta nici nu am poza cu mucenicii cînd i-am scos din cuptor.
De dimineață i-am mai dat o data cu pensula cu sirop (nu ies foarte insiropați așa, dacă vreti mai insiropați luați o lingură). După i-am dat și cu miere și pe deasupra cu nucă.
Eu am mîncat 2 la o cană de cafea. Au fost tare buni Acum plec să mai împart și la alții
Filed under: Retetele altora..., Varianta mea... Tagged: apa, coaja de lamaie, drojdie, faina, lapte, miere, mucenici, mucenici moldovenesti, nuca, ou, sare, sfintisori, unt, zahar