contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Mucenici Moldovenesti (sfintisori) - Reteta Revazuta Si Completata

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


In fiecare an ,desi locuiesc de atatia ani in Cluj, conform traditiei moldovenesti, fac mucenici din aluat de cozonac, pufosi, aromati si gustosi. Nu pot lasa sa treaca aceasta sarbatoare fara sa miroase casa a cozonac, miere si nuca. Asta face parte din latura moldoveneasca a bucatariei mele. 
Reteta este una de baza, revazuta si completata cu modificarile facute  de-a lungul timpului. 
Pentru aluat  folosesc  1 kg de faina alba superioara, 200 g zahar ,1 lingurita de sare,  60 g drojdie proaspata  , 330 ml de lapte dulce, 160 ml de lapte batut, 8 galbenusuri  ca aurul, coaja de la  o lamaie si o portocala, zahar vanilat 2 pachete, 1 fiola de  esenta rom si una de vanilie de la Dr.Oetker, 200 g de unt  topit, 50 ml ulei de buna calitate iar pentru uns ,  miere de albine  si nuca prajita si macinata.
Se face maiaua adica  100 g de faina se oparesc  cu  200 ml de lapte clocotit si se rasfira repede, ca sa se raceasca. Alaturi, drojdia  se  freaca cu o lingurita de zahar, pana ce se lichefiaza si se amesteca cu faina oparita dar racita , apoi se lasa la crescut cam 15  minute, la cald. Creste foarte bine daca puneti castronul in cuptorul cu microunde (fara ca el sa functioneze).
 Intre timp, galbenusurile, zaharul, untul topit (rece), coaja rasa de lamaie si portocala, zaharul vanilat, esentele, laptele, laptele batut le amestec  in blender

 dupa  care pun si maiaua, amestec  bine si  pun peste faina cernuta de 3 ori, cu sare cu tot. Amestec bine pana devine omogen si pun la  framantat in masina de paine pentru o ora (daca nu aveti masina de paine, framantati manual pana ce aluatul de dezlipeste de maini si de vas). 
Dupa o ora, scot aluatul, pun uleiul pe sub el si il impatur  , batindu-l cu dosul palmei, pana ce incorporeaza tot uleiul si dam iar  la crescut, pentru inca 20 de minute.

Urmeaza confectionatul  mucenicilor: se intinde aluatul in foaie subtire, se ruleaza strans si apoi se face snur, care se impleteste in 2 
se face colacel
si se apuca de capete , se invarteste si se transforma intr-un opt 

 Se aseaza in tava , se ung cu ou  si se lasa la crescut jumatate de ora , in caldura



, se mai ung odata cu ou, ca sa acopere si partile de aluat crescut  si dupa aceea se coc 45 de minute la foc potrivit (nu deschidem cuptorul  25 de minute).Pentru cine are cuptor electric, temperatura se programeaza in mod diferit , astfel, primele 15 minute se lasa  la 175 de grade iar urmatoarele 30 de minute se lasa  la 160 de grade, pe turboventilator.
Se scot pe  gratar (nu este nici o problema daca s-au lipit intre ei, se separa  foarte usor cand sunt copti) si, cat sunt inca fiebinti , se ung cu  miere de albine din belsug
si apoi se presara cu  nuca prajita

si macinata.


 Pofta buna sa aveti !