Mucenici Moldovenesti (sfintisori) - Reteta Revazuta Si Completata
articol scris de Daniela blog danielabucatariemoldo-ardeleneasca.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Reteta este una de baza, revazuta si completata cu modificarile facute de-a lungul timpului.
Pentru aluat folosesc 1 kg de faina alba superioara, 200 g zahar ,1 lingurita de sare, 60 g drojdie proaspata , 330 ml de lapte dulce, 160 ml de lapte batut, 8 galbenusuri ca aurul, coaja de la o lamaie si o portocala, zahar vanilat 2 pachete, 1 fiola de esenta rom si una de vanilie de la Dr.Oetker, 200 g de unt topit, 50 ml ulei de buna calitate iar pentru uns , miere de albine si nuca prajita si macinata.
Se face maiaua adica 100 g de faina se oparesc cu 200 ml de lapte clocotit si se rasfira repede, ca sa se raceasca. Alaturi, drojdia se freaca cu o lingurita de zahar, pana ce se lichefiaza si se amesteca cu faina oparita dar racita , apoi se lasa la crescut cam 15 minute, la cald. Creste foarte bine daca puneti castronul in cuptorul cu microunde (fara ca el sa functioneze).
Intre timp, galbenusurile, zaharul, untul topit (rece), coaja rasa de lamaie si portocala, zaharul vanilat, esentele, laptele, laptele batut le amestec in blender
dupa care pun si maiaua, amestec bine si pun peste faina cernuta de 3 ori, cu sare cu tot. Amestec bine pana devine omogen si pun la framantat in masina de paine pentru o ora (daca nu aveti masina de paine, framantati manual pana ce aluatul de dezlipeste de maini si de vas).
Dupa o ora, scot aluatul, pun uleiul pe sub el si il impatur , batindu-l cu dosul palmei, pana ce incorporeaza tot uleiul si dam iar la crescut, pentru inca 20 de minute.
Urmeaza confectionatul mucenicilor: se intinde aluatul in foaie subtire, se ruleaza strans si apoi se face snur, care se impleteste in 2
se face colacel
si se apuca de capete , se invarteste si se transforma intr-un opt
, se mai ung odata cu ou, ca sa acopere si partile de aluat crescut si dupa aceea se coc 45 de minute la foc potrivit (nu deschidem cuptorul 25 de minute).Pentru cine are cuptor electric, temperatura se programeaza in mod diferit , astfel, primele 15 minute se lasa la 175 de grade iar urmatoarele 30 de minute se lasa la 160 de grade, pe turboventilator.
Se scot pe gratar (nu este nici o problema daca s-au lipit intre ei, se separa foarte usor cand sunt copti) si, cat sunt inca fiebinti , se ung cu miere de albine din belsug
si apoi se presara cu nuca prajita
si macinata.
Pofta buna sa aveti !