Mucenici Moldovenesti (copti)
articol scris de savalaura.blogspot.c blog savalaura.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Dragii mei, mi-am dorit tare mult sa va arat tehnica prepararii acestor mucenici, si in zeama si dospiti, iar acum, ca am reusit s-o fac, sint foarte incantata :)
Sper sa va fie de folos ambele retete, mai ales ca sint de post ;)
...si daca tot am prins curaj (groaza-mi mai era de aluaturile cu drojdie :D) am sa incerc si varianta "de dulce", adica cu oua, unt, etc.
Pe saptamana viitoare, insa, acum imi iau o binemeritata pauza :)))
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 500 g. faina
- 25 g. drojdie proaspata
- un praf de sare
- 1 lingurita zahar
- 250-270 ml. apa
- 2 linguri ulei
- 1 pliculet zahar vanilat
- 1 sticluta esenta de rom
Pentru sirop:
- 1 ceasca cu zahar
- 2 cesti cu apa
- 2 linguri miere
- 200-250 g. nuca macinata
Mod de preparare:
Puneti intr-un vas un pumn de faina. Puneti drojdia intr-un bol mic cu zaharul si doua, trei lingurite apa calda si amestecati usor. Turnati amestecul peste faina din vas si amestecati (trebuie sa fie ca o smantana groasa, asa ca daca mai e nevoie mai adaugati putina apa). Lasati maiaua la crescut intr-un loc cald, ferit de curenti de aer, pentru cca. 15 minute (acoperiti bolul cu un prosop uscat de bucatarie)
Adaugati-o apoi peste restul de faina, impreuna cu uleiul, zaharul vanilat, romul, praful de sare si apa, turnata putin cate putin. Framantati bine, pana cand aluatul incepe sa faca "basici" :P, si se dezlipeste usor de pe mana. Lasati aluatul la crescut cca. o ora:
Luati bucati din aluat si formati suluri subtiri, apoi opturi.
Eu i-am "impletit" dupa cum vedeti in poze, dupa o idee a fetelor de pe culinar :)
Puneti mucenicii intr-o tava tapetata cu hartie de copt si lasati-i sa mai creasca putin.
Ungeti-i cu putin zahar dizolvat in apa si dati-i la copt (3, 4 linguri dizolvate in 100 ml. apa). E foarte important sa faceti asta, pentru ca mucenicii sa se rumeneasca frumos ;)
Se coc la 180 de grade C. (foc potrivit) pentru 18-20 de minute:
Intre timp, preparati siropul, punand ingredientele la fiert. Lasati sa dea in clocot si tineti pe foc, la foc mic, aproximativ 5 minute sau pana cand siropul prinde putina consistenta.
Cand mucenicii s-au mai racorit putin, inmuiati-i in siropul fierbinte (intoarceti-i de cateva ori) si asezati-i intr-un castron. Turnati apoi restul siropului peste ei:
...si presarati nuca macinata:
Se servesc fierbinti sau reci, cand sint perfect insiropati, adica asa cum ne plac noua :))
...am salvat cativa si pentru voi :P
La final, o sectiune pufoasa ;)
Foarte, foarte buni, nici n-ai crede ca sint de post ;)
S-aveti pofta daca ii incercati!!!