Mucenici (3)
articol scris de Danelutza blog danielaincucina.blogspot.com
Ca in fiecare an, astazi e ziua cind se maninca mucenici/sfintisori.
Asa ca ieri i-am facut, dar o parte tot ieri i-am mincat. Nu sint cu aluat de post.
Intii de toate facem un aluat din:
* 85 g de lapte caldut
* 20 g drojdie proaspata
* un ou
* 360 g faina 0
Acum mai avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
* 70 g zahar
* 5-6 g sare
* 4 oua
* 200 g faina
* 170 g unt
In cuva masinii de piine, punem primul aluat, adaugam zaharul, ouale usor zbatute, sarea si doar 180 g de faina... deci nu toata faina, celelalte 20 g le lasam deoparte si le adaugam doar daca e necesar (eu nu le-am mai adaugat) si framintam aluatul timp de cca 20-25 de minute, pina vedem ca aluatul nu se lipeste de peretii vasului.
Intr-un vas uns cu unt sau cu ulei, punem aluatul si...
1) Il putem lasa acoperit sa dospeasca timp de 2 - 2 ore si jumatate (pina vedem ca si-a dublat volumul)
2) Vasul acoperit cu o punga il bagam in frigider in partea de jos (daca aveti congelator deasupra) sau pe ultima treapta de sus, daca aveti congelator in partea de jos si-l lasam timp de 4-6 ore, cel mult toata noaptea.
Aici aluatul meu, cind l-am bagat in frigider si o poza cum arata dimineata.
Ii lasam la racit, ii ungem cu miere si presaram nuca macinata deasupra. O parte i-am lasat neunsi si i-am bagat intr-o punguta la congelator, deh... mai e si tortul de ieri si nu puteam minca tot intr-o zi.