Mucenici (2)
Sursa Mucenici (2)
articol scris de Danelutza blog danielaincucina.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ingrediente:
* 500 g faina 0
* 20 g drojdie proaspata
* 250 ml lapte
* o lingurita sare
* o lingurita zahar
* un ou
* 80 g unt
* un galbenus + 2 lingurite lapte (pentru uns)
Drojdia o punem intr-un castronel impreuna cu zaharul, doua lingurite de lapte caldut si frecam bine cu o lingurita, pina se inmoaie bine. Faina o cernem, apoi adaugam drojdia, untul topit dar caldut, oul zbatut foarte putin,
laptele caldut si incepem sa framintam. Dupa ce s-au amestecat bine ingredientele adaugam si sarea. Lasam aluatul la dospit timp de o ora, bineinteles ca acoperim cu o folie ca sa aiba caldura aluatul.
facem un cordon cit mai lung (alungim aluatul din mijlocul cordonului spre capete)
incepem sa rasucim aluatul ca la o codita impletita (doar ca avem doua snurulete), apoi capetele le lipim unul de altul cu o usoara apasare si dam forma de numarul 8, mucenicului nostru.
ungem mucenicii cu galbenusul de ou amestecat cu lapte
si dam tava la cuptor pentru circa 20 de minute.
Mucenicii scosi din cuptor, ii ungem cu miere de albina,
si presaram deasupra nuca macinata si-i servim, bineinteles cind sint reci.
Daca doriti sa-i faceti mai dulci, ori faceti un sirop si-i treceti repede prin el, vor iesi cum erau covrigii polonezi, daca nu puteti adauga in aluat 2-3 lingurite de zahar in plus.
Sint pufosi si deliciosi.
O poza privita "drept in ochi" ca sa vedeti cum arata in interior.
Reteta este de piine impletita elvetiana si am gasit-o pe blogul lui Roby