contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Moudardara

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Este o  reteta   libaneza delicioasa.Se gasesc numeroase variante pe internet  la fel de delicioase ca si aceasta. Eu m-am inspirat dintr-o carte cu retete arabesti "Grandma's Delicacies" ,pe care am primit-o cadou  de la un prieten original din Iraq.
Este  usoara, aromata si sanatoasa. Cu cateva  abateri de la reteta originala iata ce-am folosit:
  • 1 cana de linte
  • 1 cana si jumatate de orez
  • 3 cepe mari
  • 1 morcov
  • 100 g ulei de masline
  • 500 g  de apa
  • 1 jumatate de lingutrita de chimion 
  • 1 jumatate de lingurita de  scortisoara
  • sare
  • piper
Cum se prepara:
Se spala bine orezul si se lasa la inmuiat in apa rece timp de 30 de minute.
Lintele se spala si se aleg de impuritati .
Le punem in apa fiarta si le lasam la fiert 20 de minute la foc  mediu amestecand din cand in cand.
Cand sunt aproape gata le scoatem  din apa si le lasam la scurs.
Pastram apa in care au fiert lintele.


Punem si orezul  la fiert in apa in care au fiert lintele.
Intr-o cratita prajim 2 cepe taiate julienne  iar dupa ce se rumenesc  adaugam si morcovul taiat fasii foarte subtiri mai lasam 2-3 minute amestecand apoi  le scoatem intr-o sita sa se scurga .


In acelasi ulei prajim o ceapa, taiata marunt , adaugam  si lintele , le amestecam bine apoi le  punem peste orez la fiert.


Se condimenteaza cu sare, putin piper (eu am folosit piper mozaic), chimionul si scortisoara.
Se fierbe pana cand orezul este fiert adica  20-25 de minute la foc mediu, amestecand  periodic pentru a nu se lipi de  fundul  cratitei.

Cand este gata, se stinge focul, se lasa putin la racit si se  pune  pe o farfurie sub ce forma doriti si se orneaza cu  ceapa si morcovul calite.
Se serveste simplu sau  alaturi de o salata de rosii.