Moudardara
Sursa Moudardara
articol scris de ely.sium blog alexasflavours.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Este o reteta libaneza delicioasa.Se gasesc numeroase variante pe internet la fel de delicioase ca si aceasta. Eu m-am inspirat dintr-o carte cu retete arabesti "Grandma's Delicacies" ,pe care am primit-o cadou de la un prieten original din Iraq.
Este usoara, aromata si sanatoasa. Cu cateva abateri de la reteta originala iata ce-am folosit:
- 1 cana de linte
- 1 cana si jumatate de orez
- 3 cepe mari
- 1 morcov
- 100 g ulei de masline
- 500 g de apa
- 1 jumatate de lingutrita de chimion
- 1 jumatate de lingurita de scortisoara
- sare
- piper
Se spala bine orezul si se lasa la inmuiat in apa rece timp de 30 de minute.
Lintele se spala si se aleg de impuritati .
Le punem in apa fiarta si le lasam la fiert 20 de minute la foc mediu amestecand din cand in cand.
Cand sunt aproape gata le scoatem din apa si le lasam la scurs.
Pastram apa in care au fiert lintele.
Punem si orezul la fiert in apa in care au fiert lintele.
Intr-o cratita prajim 2 cepe taiate julienne iar dupa ce se rumenesc adaugam si morcovul taiat fasii foarte subtiri mai lasam 2-3 minute amestecand apoi le scoatem intr-o sita sa se scurga .
In acelasi ulei prajim o ceapa, taiata marunt , adaugam si lintele , le amestecam bine apoi le punem peste orez la fiert.
Se condimenteaza cu sare, putin piper (eu am folosit piper mozaic), chimionul si scortisoara.
Se fierbe pana cand orezul este fiert adica 20-25 de minute la foc mediu, amestecand periodic pentru a nu se lipi de fundul cratitei.
Cand este gata, se stinge focul, se lasa putin la racit si se pune pe o farfurie sub ce forma doriti si se orneaza cu ceapa si morcovul calite.
Se serveste simplu sau alaturi de o salata de rosii.