contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Monkey Bread

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Monkey bread, adaptata dupa reteta gasita la Smitten kitchen este ruda apropiata cu dulcele numit de unguri, aranygaluska (galuste de aur), dulce pe care-l stiu de ani de zile de la bunica. Am combinat putin retetele, a iesit ceva tare bun asa ca va prezint rezultatul, poate va inspira.
Ingrediente pt aluat:
50ml ulei (de floarea soarelui sau samburi de struguri, NU ulei de masline)
225ml lapte caldut
80 ml apa
2+ 1/4 lingurite drojdie instant
420g faina
1 lingurita extract de vanilie
1/2 lingurita de sare
- intr-un bol se amesteca ingredientele lichide si drojdia
- in alt bol faina si sarea
- amestecul lichid se toarna peste cel uscat si se amesteca, apoi framanta pana se obtine un aluat fin, daca vi se pare lipicios se poate adauga faina, putin cate putin pana se ajunge la o consistenta fine, elastica
- se lasa la dospit cca 50-60 minute
- se intinde delicat aluatul pe o suprafata de lucru, vag unsa cu ulei, intr-un patrat cu latura de 21cm
- se taie alutul in patrate cu latura de 2.5cm si pe masura ce taiati, indepartati-le unul de celelalat, astfel continuand sa dospeasca, se vor lipi

Glazura 1
- 150g nuci macinate + 200g zahar brun + 1 lingurita (chiar lingura daca va incumetati) de scortisoara macinata se amesteca intr-un bol
- in alt bol se topesc 115g unt
- patratelelor de aluat dospit de mai sus, li se da forma de biluta, nu fortati transformarea, apoi se trec prin untul topit si amestecul cu nuca
- se astern intr-o ordine haotica si-anume, claie peste gramada si de jur imprejur, intr-o tava de kouglof, bine unsa cu unt
- se lasa iarasi la dospit cca alte 50-60 minute (sau pana vi se pare ca bilutele sunt umflate de-ajuns)

- se coace 'painea' in cuptorul incins in prealabil la 350F/177C (temperatura medie) pana s-a rumenit frumos cca 40 de minute la cuptorul meu
- se lasa deoparte 10 minute
- se rastoarna pe o farfurie si se orneaza cu urmatoarea glazura



Glazura 2
100g branza crema (gen philadelphia) se amesteca cu 3 linguri de zahar pudra, 1 lingura extract de vanilie si 2 linguri de lapte (sau mai multe, adaugate putin cate putin) pana se obtine un amestesc ce curge, dar cu greu
- am pus amestecul intr-o punguta (tip ziploc), am taiat-o intr-un colt si-am ornat 'maimuta'.
Ideal ar fi s-o consumati in aceeasi zi :)