contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Monkey Bread With My Little Monkey - Electrolux Passion4cooking De Ziua Copilului

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
by Alice albinutza

   Duminica prefer ceva rapid, din categoria my confort food :)). Asa ca am pregatit repejor o delicioasa Monkey Bread. Am avut  si un ajutor de nadejde, pe Miruna, care s-a cam obisnuit sa cucineze si sa-si bage degetelele prin tot felul de oale, ulcele, fainuri si alte cele trebuicioase unor operatiuni culinare. De asta data am facut monkey bread with my little monkey :)) spus asa pentru ca si-a bagat degetelele in toate chestiile alea lipicioase, s-a uns, s-a mazgalint, s-a lins pe degete si a tot mozolit la aluat. Tare s-a mai distrat. Am hotarat de postam reteta noastra distractiva :) si pentru a participa la noua provocare Electrolux  Passion4Cooking de Ziua Copilului.
   Monkey bread e o chestiune atat de simpla de facut, dar atat de delicioasa la final. De fiecare data am preparat-o folosind aluatul de la no-knead bread. Ce minune! Simplu, rapid si fara framantare. Absolut deloc. Voi reveni cu o postare despre no-knead bread, dar pana atunci puteti sa va instiuti despre acest miracol pe site la Ana, careia ii multumesc pentru reteta si explicatii. Am tot facut paine, placitute, dar de regula il folosesc la monkey bread, asta pentru ca Mirunei ii place sa se joace cu aluatul si pentru ca ii place apoi si rezultatul :). Insa sa  nu o mai lungesc si sa va prezentam rezultatul muncii noastre, sau a ei? :)
Asadar ingrediente:
  • 500 gr faina
  • 340-370 ml apa calduta
  • 13 gr drojdie
  • 11/2 lingurita sare
  • 1.5 linguri zahar sau chiar 2 :)

pentru uns:
  • 150 gr unt
  • 200 gr zahar
  • 1 lingura scortisoara , sau cata va place...
  Incepeti prin a incalzi cuptorul si a capsuti cu unt o forma de guguluf. 
  Pentru aluat e totul foarte simplu: Intr-un bol puneti faina, sare zahar. Intr-un bol mic frecati drojdia cu putin zahar, apoi adaugati apa si dizolvati. Turnati lichidul peste faina, amestecati cu lingura de cateva ori, acoperiti cu un capac inchis ermetic si bagati la frigider pentru 12-14-16-24 ore. Cand aveti chef a doua zi, scoateti bolul, rasturnati minunea pe blatul infainat bine si cu mainile pline de faina aplatizati-l si impaturiti-l de cateva ori. Pentru a face paine, lasati-l acoperit cu un prosopel cam o jumatate de ora. Pentru monkey bread....incepeti a va juca cu el.

   Daca insa nu vreti sa il tineti la rece, fara framantare, omogenizati ingredientele, cu drojdia pua putin la crescut cu un praf de zahar si putina apa calduta.... framantati energic si lasati 2 ore la loc caldut.
   Intr-un bol amestecati unt, la temperatura camerei, chiar topit si racit, cu zaharul si scortisoara. Din aluat luati cate o bucatica, o pravaliti bine de tot pe toate partile prin bolul cu unt si scortisoara si apoi puneti bilute dupa bilute in forma unsa bine cu unt.

   Dupa cum vedeti e treaba simpla de tot, treaba pe care si my little monkey de 2 ani si 2 luni o poate face. Si chiar se pricepe bine :) se contamineaza oare cu microbul bucatarelii? :))
   Dati forma in cuptorul incins, coaceti pana ce totul creste si se rumeneste. Faceti testul cu scobitoarea.
  Scoateti forma si puneti monkey-bread pe un gratar metalic pentru sa se racori putin.
  Consumati apoi caldut, cu moderatie... sau fara :)

Pofta buna!