Mocha Souffle
Sursa Mocha Souffle
articol scris de Alice_albinutza blog alice-albinutza.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
by Alice albinutza
Hei, hei, hei, iata-ne ajunsi in cea de a treia saptamana a maratonului culinar. Am primit drept tema pentru azi, Coffee Addict. Ce putea fi mai minunat pentru dependenta din mine? Astfel ca m-am conformat rapid si am pregatit desertul meu favorit, pe care il divinizez pur si simplu. E o chestiune pe care o pregatesc doar de vreo cateva ori pe an, un desert desavarsit, decadent, full de calorii si care combina doua mari pasiuni ale mele, doua mari dependente: cafeaua si ciocolata. OMG! Sunt totalmente in love de Mocha Souffle. Iremediabila si incomensurabila e dependenta mea.
Asa ca astazi, dragilor, va prezint marea mea pasiune, Mocha Souffle, reteta cu care particip la concursul organizat de Electrolux, Inspiration Food Marathon, Coffee Addict. Daca va place desertul meu decadent ii puteti lasa cat mai multe comentarii aici pe blog, la postarea aceasta, dar va astept si pe pagina de Facebook, cu cat mai multe Like si comentarii pozitive, aici
Va multumesc tare, tare mult, din tot sufletul meu de albinutza dependenta de coffee-cioco.
Asadar ingrediente:
pentru souffle:
- 1 lingura fulgi de migdale
- 2 linguri cafea instant
- 100 gr ciocolata 50% cacao
- 2 oua
- 1 1/2 lingurita faina
- 50 gr zahar tos
pentru sosul de ciocolata si cafea
- 1 lingurita cafea instant
- 75 gr ciocolata
- 130 ml frisca lichida
- 2 linguri coniac
- frisca batuta pentru servire, cate o lingura
*din cantitatile astea ies cam 2-3 portii de souffle, depinde de vasul folosit
Incingem cuptorul la 190 grade.
Intr-un vas dizolvam cafeaua instant cu 2 linguri de apa fierbinte, adaugam ciocolata rupta bucati si punem vasul pe baie de aburi pana se topeste ciocolata. Separam ouale. Punem galbenusurile intr-un bol si albusurile in altul. Ciocolata topita, putin racita o vom adauga peste galbenusuri. Amestecam bine pana la omogenizare completa, dupa care vom adauga 25 gr zahar tos si faina. Omogenizam.
Intre timp albusurile le batem spuma tare si cand toata compozitia e densa si ferma, mixam cu restul de zahar (25gr) turnat in ploaie. Mixam ca pentru bezea, pana ce totul se intareste. Adaugam apoi spuma de albusuri peste crema de cafea si cioco si cu ajutorul unei linguri de inox omogenizam usor. Turnam cu lingura, din compozitie, in formele de sufleu si dam la cuptor pentru 20 minute.
Ungem cu unt formele termorezistente pe care alegem sa le folosim. Eu am avut forme din acelea mici pentru sufleu, asa ca le-am folosit pe acelea. Am pus in jurul fiecareia cate un cerc din hartie de copt, legat cu ata, pentru a nu se rasfrange din compozitie, pe afara. Nu a fost nevoie, formele fiind destul de maricele, a crescut perfect, nici prea-prea nici foarte-foarte, exact cat trebuie. Foloseam aceasta metoda pentru canitele mic de expresso in care pregateam, de regula soufleul asta. Asa ca puteti sari peste etapa asta.
Dupa ce am uns formele cu unt, presaram fulgii de migdale pe fundul formelor.
Turnam cu lingura, din compozitie, in formele de sufleu si dam la cuptor pentru 20 minute.
In timp ce sufleul sta bine merci la cuptor pregatim sosul de cafea. Punem intr-un vas, pe foc mic, frisca lichida, ciocolata rupta bucati si cafeaua instant. Amestecam pana se topeste ciocolata si lasam foarte putin la fiert, pana cand totul capata consistenta unui sos de cioco, dens si fluid. Tragem de pe foc si punem coniacul, amestecand repejor.
Ungem cu unt formele termorezistente pe care alegem sa le folosim. Eu am avut forme din acelea mici pentru sufleu, asa ca le-am folosit pe acelea. Am pus in jurul fiecareia cate un cerc din hartie de copt, legat cu ata, pentru a nu se rasfrange din compozitie, pe afara. Nu a fost nevoie, formele fiind destul de maricele, a crescut perfect, nici prea-prea nici foarte-foarte, exact cat trebuie. Foloseam aceasta metoda pentru canitele mic de expresso in care pregateam, de regula soufleul asta. Asa ca puteti sari peste etapa asta.
Dupa ce am uns formele cu unt, presaram fulgii de migdale pe fundul formelor.
Turnam cu lingura, din compozitie, in formele de sufleu si dam la cuptor pentru 20 minute.
In timp ce sufleul sta bine merci la cuptor pregatim sosul de cafea. Punem intr-un vas, pe foc mic, frisca lichida, ciocolata rupta bucati si cafeaua instant. Amestecam pana se topeste ciocolata si lasam foarte putin la fiert, pana cand totul capata consistenta unui sos de cioco, dens si fluid. Tragem de pe foc si punem coniacul, amestecand repejor.
Scoatem sufleul din cuptor. Cu mare bagare de seama sa nu ne frigem la degetele taiem sfoara si scoatem foaia de copt din jurul formei. Punem forma cu grija si tinandu-ne rasuflarea, pe o farfuriuta pentru servit. Nu rasuflati , nu va agitati si mai ales nu-l speriati... pericolul de a se prabusi , de a se lasa in mijloc e mare, foarte mare. Frumusel, nu?
Crestam pe mijloc, punem frisca rece si turnam sosul de cafea si ciocolata peste.
Crestam pe mijloc, punem frisca rece si turnam sosul de cafea si ciocolata peste.
Serviti cald.
Decadent sau ba? E desertul ideal pentru un coffee addicted like me :))) Enjoy it, girls!